Granbo Flyfishig
Tubekroker

Tubekroker

Tubekroken, det er et punkt på utstyrslista mange har mye fokus på med tanke på hvordan den skal kroke laksen. Det er noe av det første man setter tvil til om den "gode gamle" kroken som man har landet uttallige lakser på i mange år, om den fortsatt fungerer når man har kjørt av 3-4 lakser på rad. Det er en tvil som gnager mye når man går å fisker etterpå. Så har man ofte en fiskekompis som på samme tidspunkt har landet 3 lakser på rad uten å miste noe. Hva er forskjellen? Jo, tubekroken! 


Mitt syn på tubekroken er at de aller fleste kroker på markedet i dag gjør akkurat den jobben den skal. Hvis man har landet flere lakser på en krok, så bør man kanskje ikke legge all tvil på kun på kroken om man mister noen lakse i ettertid. Hvordan laksen tar fluen, hvor i elva, hvor agressivt og hvilket tilslag du har er fokuspunktet mitt når jeg evaluerer hvorfor jeg eventuelt mistet laksen denne gangen. 


Det denne artikkelen skal legge vekt på er når jeg bruker og anbefaler å bytte mellom ulike kroker, som enkelt-, dobbel og trebbelkroker. Hvilke faktorer jeg legger vekt på når jeg tar valget om å bruke de ulike krokene.

Enkelkrok

Enkelkroken er det mest klassiske krokvalget innen fluefiske. Det er brukt i mange hundre år på jakten etter storlaksen. Og noe som veldig mange har gode erfaringer med og har blitt værende med dette valget. 


En av de største fordelene med enkeltkrok og som ofte er grunnlaget for valget av krok for meg, er at den hekter seg aldri inn i vingen, spesielt ikke hvis det er en løsthengende enkel tubekrok. På fluer med vingelengde over 8-9 cm, så er det i mange tilfeller at for eksempel en trebbelkrok vil hekte seg inn i vingen og ødelegge for de svømmende egenskapene til fluen. 


Det snakkes en del om at krokefestet i laksekjeften kan "vandre" en del hvis man har flere kroker, da den kroken som stikker opp får nytt feste og gjør at de to spissene som sitter fast, kan løsne, før de igjen finner nytt feste. Dette kan være med å gjøre at man mister noen lakser mer etter lange fighter, men kanskje det mest negative med dette er sårdannelsen i munnen til laksen, dersom den skal settes ut. Og i forbindelse med C&R så er det ikke noe tvil om at det beste for laksen er å ha én krok som er festet.

Men samtidig så er det enkelkrok man hører om flest fiskere som erfarer at de mister prosentvis flere lakser på enn dobbelt og trebbelkroker.


Jeg foretrekker å bruke enkelkroker på litt større fluer. De litt mindre, enkle tubekrokene synes jeg fort får litt for smalt gap, noe som gjør at det er vanskeligere å få et godt krokfeste i laksekjeften. Når jeg velger litt større størrelser på kroken så synes jeg det estetisk blir feil størrelsesforhold om jeg har ei tube som er fra 6 cm i vingelengde og ned.

Dobbelkrok

Dobbelkroker har vært brukt i mange år på krokfluer, men de senere årene så er det blitt flere og flere tubekrokvarianter av disse.


Slik som fluene mine har forandret de siste 5 årene så er det mer og mer bruk av metallkropper. Det gjør at jeg må bruke løsthengende krok i hook guide bak fluen, noe som betyr at jeg ikke har en fastmontert plastslange å sette kroken fast i. Når det er kortere metallkropper og lange vinger så er det lett at kroken vikler seg inn i vingen. Dette problemet blir kraftig redusert ved valg av en dobbel - i stedenfor en trebbelkrok. Mine personlige erfaringer er bedre med en dobbel tubekrok kontra en enkel. Det skal også sies at erfaringsgrunnlaget er betydelig større med en dobbel tubekrok. 


En annen stor fordel med dobbel tubekrok er når man fisker med fritthengende krok bak tuben, så hekter en dobbeltkrok seg utrolig sjelden opp i fortommen. Noe som skjer veldig fort og ofte med en trebbelkrok. Litt ujevn ankring så slår kroken fort over og forbi tuben, da vil den hekte seg i fortommen på øversiden av fluen og henger skjevt. Dette merkes heller ikke så godt ved neste kast, så det er mange som har går å fisker nesten hele runder i hølene med kroken på øversiden av fluen. Så derfor er det viktig å ofte sjekke at fluen og kroken henger rett.

Trebbelkrok

Trebbelkrok er det som har blitt standarden å bruke på tubefluer. I mine øyne så er det dette som ser og føles mest naturlig ut bak en tubeflue. Jeg har enkelte fluemønstre som jeg synes det er viktigere å bruke trebbelkrok kontra enkel og dobbel. Det mønsteret jeg kjenner mest på behovet for trebbelkrok er på fluer i Allys-kategorien. Det føles helt unaturlig å sette inn en enkel eller dobbel krok på disse. På det behovet for trebbelkrok på Allys sitter kun i mitt hode, den fisker nok like godt med en enkel eller dobbelkrok i rett størrelse. Det punktet som er erfaringsbasert er på mindre tuber, der er erfaringen at hvis man skal ha en enkel eller dobbel tubekrok som er i rett størrelsesorden, så blir fort krokgapet så smått at miste-prosenten øker betydelig. Det er noe både jeg har erfart og jeg opplever det samme på fiskere rundt meg. I mindre størrelser synes jeg det er trebbelkroker som presterer desidert best mtp små kroker som sitter godt, også i store lakser. 


Det punktet jeg er minst fornøyd med treble tubekroker er at det er økt sjangse for at de får feste i gjellene på laksen, om den tar veldig rolig eller på strak line nedstrøms. Dette gjør at laksen kommer blødende inn og da kan den ikke settes ut igjen. Spesielt nå for sesongen 2025 så er dette et betimelig spørsmål som gjør at man bør tenke på å bruke mer enkle- og doble tubekroker. 

Krokvinkelen

Hvis du har en vinge som kan hekte seg fast inn i kroken, så er det ofte i krokvinkelen dette skjer. Det punktet der de tre krokspissene er loddet sammen. Dette er en utfordring i situasjoner man bruker treble tubekroker.


Dette problemet kan man redusere noe ved to måter:


Bindetråd

Jeg har begynt å binde bindetråd i krokvinkelen på de fleste treble tubekrokene jeg bruker. Enten i en sjokkfarge, dus farge eller svart bindetråd der jeg ikke vil at denne detaljen skal vises eller påvirke det visuelle fra fluen. 

En Hot orange bindetråd vil skape et triggerpunkt som i flere situasjoner kan vise seg å være veldig effektivt og være den lille prikken over I-en. 

Jeg lager disse ved å sette tubekroken i bindestikka, legge på en liten dråpe med lynlim i krokvinkelen, surre godt til jeg har dekt det området jeg ønsker - uten at det går utover krokgapet (mellom krokspiss og stammen på kroken). Så pensler jeg på en runde med lynlim igjen, da vil dette aldri falle av under fiske. 


UV-lim

Den mest kjente metoden er å legge en dråpe med UV-lim i krokvinkelen, for så å sette på UV-lykta og få den til å størkne igjen og feste seg i kroken. UV-lim fås i mange forskjellige farge eller evt helt transparrent. Jeg har aldri fått til teknikken til å få dette til å feste seg. Når jeg har fisket en runde så har det som regel falt av. De som trives med denne metoden er veldig fornøyd, og har brukt i mange år. Dette ser også mer delikat ut for de som er svært detaljorienterte. 

Fritthengende tubekrok

Løsthengende tubekrok har blitt nevnt litt i avsnittene ovenfor. Dette tas også opp i andre artikler på denne siden. Spesielt den artikkelen om Hook Guides er lurt å lese hvis man ikke har fisket med løsthengende eller fritthengende tubekrok før. 


Slik som dagens tuber ofte bygges opp, så økes behovet for å fiske med fritthengende tubekrok. Det er det et par punkter som kan være lurt å tenke på når man skal velge tubekrok til en flue i en konkret fiskesituasjon.

Frem til nå har min standardkrok vært å velge en trebbelkrok i rett størrelse til fluen. Hvis vi bruker en flashwing med en 8 cm vinge i eksemplene videre, så er mitt førstevalg en trebbel i str 8. Denne har rett størrelse til å balansere fluen godt. Dette er noe som fisker veldig godt og fungerer godt i praksis når man har en fin fiskesituasjon. I "fin" så legger jeg at man har det komfortabelt med kastingen. Man har ok plass bak seg og det blåser ikke for mye. 

Hvis kastesituasjonen endrer seg og blir mer krevende. Trangt med plass bak eller mye vind, så blir bevegelsene kortere og kjappere for å kompensere for god plass. Da øker avviket på rette linjer som gir en snor-rett ankring. En trebbel krok i str 8 har en viss vekt, som ofte gjør at denne vipper over fluen i ankringen og hekter seg opp i fremkastet når ankringen ikke sitter 100%. Så hvis jeg velger krok ut i fra kastesituasjonen så har jeg ofte gått på dobbelkroker, da disse ikke får noe festepunkt på fortommen i den overnevnte situasjonen. Selv med en ankring som blir litt hulter-til-bulter, så vil dette rette seg helt og fint ut i fremkastet og fiske som vanlig. 

Noe som også gir en fordel som man kan prøve om man ikke har full kontroll på ankringen på hvert kast og opplever at en trebbelkrok hekter seg opp, selv om man har god plass og det er vindstille. 


Om man velger en enkel eller dobbel tubekrok er opp til personlige erfaringer. Disse to krokene løser de samme problemene med hekting i ankringen.