Granbo Flyfishig
Hook guides

Hook Guides

Hook guide, er enkelt sagt en plastslange som man fester over knuten og tubekrokskaftet, dette brukes i tilfeller der man fisker med tuber som har metallkropp, som ikke gir muligheten for å sette kroken fast i tubefluen. Dette er en del av fiskeutstyret som har kommet mer og mer de siste årene, som går i takt med utviklingen på fluebindingen. Når man har kortere metallkropper eller kuler/beads som kropp, så har man ikke den samme plastslangen å sette kroken i sammenlignet med en "klassisk" tubeflue med fullkropp. 


Hook guiden sørger for at kroken henger fritt bak tuben, men kontrollert og stabilt. I tillegg til at den beskytter knuten ved en eventuell laksefight, da knuten lett kan bli skadet av tenner som ytre påkjenning, å til slutt gå opp. Ett annet problem hvis man bruker en metallkropp og lar tubekroken henge fritt bak uten bruk av hook guide er at knutepunktet sklir sideveis i krokøyet. Da henger kroken skjevt bak og dersom laksen tar, så vil ikke kroken sette seg der den skal i laksekjeften.


Når man ble bedre kjent med bruken av hook guide så ser man muligheten til å gi fluene enda flere variasjoner enn det vi tidligere har hatt mulighet til. Det kan være å endre til en sterke farge enn det man ville hatt på tuberøret for å få et triggerpunkt. Det kan være å legge mirage-tinsel på hook guiden for å endre totalinntrykket fra tuben. Si at du har en tube bestående av to beads i sølv farge, svart vinge og blått hackle - inntrykket av den fluen kan endre seg mye om man bytter mellom et blankt tuberør, et hot orange tuberør, et blank tuberør med mirage tinsel eller feks et hot yellow tuberør. Samme måte kan man endre mange fluer ut i fra om hvor mye farge det er på elva etter en regnflom, kontra når elva klarner opp.


Jeg har over mange år tilpasset, prøvd og feilet for å få hook guidene slik jeg ønsker. Primært så bruker jeg Futurefly sine tuberør i 3 mm diameter. Disse fås kjøpt i 20 cm biter og er helt rette. De tuberørene du kjøper på lengre kveiler som er tvistet ned i en pose synes jeg er vanskelig å få helt bein når jeg klipper de opp til hook guides. Der er Futurefly sine tuber helt perfekte. 3mm-tykkelse synes jeg er helt optimalt fra tubekroker fra #10 og større. Skal jeg ned på tubekroker i #12 og mindre så ønsker jeg en tynnere tube som holder kroken bedre. 

Farge

Til mitt fiske så har jeg en egen liten tubeboks kun med hook guides, der har jeg noen faste farger. De er tilpasset de fluene jeg vet jeg skal ha i flueboksen for den kommende sesongen. Og på lik linje som jeg lager med en "bindeliste" for å krysse ut de mønstrene jeg skal ha, så lager jeg meg en liste over de ulike hook guidene jeg må ha for å komplettere de mønstrene jeg skal bruke. I mitt hode så er det helt avgjørende for å få det totalinntrykket fra den eksakte tuba jeg ønsker i hver situasjon.


I min hook guide-boks så har ett rom med blanke tuberør, som brukes til generelt mindre tubefluer, der jeg ikke ønsker noe spesielt hardt synsinntrykk til laksen.

Ett rom med hot orange tuberør, disse bruker jeg veldig mye bak flashwingene mine. Ofte så ønsker jeg at disse skal synes mye, og den hot orange fargen til futurefly er ganske skarp, noe jeg liker veldig godt. Jeg kan også finne på å bruke hot orange bak en liten og svart tubeflue, for å få ett triggerpunkt uten at tuben gjør så mye ut av seg.

I rom nr 2 så har jeg hot yellow tuberør. Disse bruker jeg ofte bak litt lysere fluer i lysere vær. Feks når jeg fisker med en vanlig banan-tube eller Bananflashwing, så synes jeg det gule tuberøret kompletterer fluen.

Og i rom nr 3 har jeg kombinert to farger, det er blanke og hot orange tuberør med mirage tinsel utenpå. Dette er de to jeg bruker mest i løpet av sesongen. Jeg er stor fan av mirage og bruker det mye i mine fluer. Mirage synes jeg passer godt med de aller fleste fluemønster, bortsett fra hvis jeg ønsker å snike meg litt inn på laksen. Mirage reflekterer mye lys som er bra i noen situasjoner, men uheldig når man skal være litt mer anonym i utførelsen.

Lengde

Lengden jeg bruker på hook guidene mine endrer seg mye fra flue til flue og ut i fra hvilken type metallkropp som er brukt. Hvis jeg har en flue med en vinge på 10 cm, og bruker en 16 mm US-tube så flytter den startpunktet til hook guiden mye lengre bak enn om jeg bruker 2 beads som bygger veldig lite. På US-tuben så bruker jeg bare en kort hook guide på 5 mm, men på beads-fluen så kan hook guiden være 2-3 cm. 

Følelsen av å gå med en hook guide på 3 cm bak en 16 mm US-tube er ikke veldig god, da vil kroken gå bak spissen på vingen. Det gir en følelse av at både vingen ikke får svømme som den skal og at hvis laksen tar, så vil kroken sitte bak i svelget med en gang. Hvis du går med en for kort hook guide så føler jeg at kroken vikler seg inn i vingen fortere og at hvis laksen tar, så vil den bare nappe bak i hårene. 

Jeg prøver som en hovedregel å få kroken til å ligge ca midt under vingen. Hvis jeg må velge, så velger jeg heller 10% for langt bak enn 10% for langt fremme.

US tube på den øverste fluen. Da trengs det en kortere hook guide. 

På den nederste er det to beads som gjør at kroppen blir kortere, da må hook guiden være lengre.

Svi og surr en kant

Hook guides er en direkte forbruksvare, noe som også er en fordel, for denne tar unna den største slitasjen fra tubefluen din i møte med en sint laks. Men når man har brukt en del tid på å lage nok hook guides for å fylle ut alle fluene du har, og lage nok reserver av de mest brukte variantene dine. Så ønsker du gjerne at de skal holde mest mulig. Den erfaringen jeg har gjort meg er at hvis jeg svir en liten kant med en lighter på hook guidene i den enden der kroken skal inn, så fliser ikke plastikken seg lite fort opp. På den enden som skal ligge inn mot tuben, så bruker jeg litt ekstra tid å legger på 20 surringer med bindetråd. Dette gjør at når man varmer opp med lighteren og lager en liten kant så blir denne oftere helt vinkelrett. Får du en skjev kant på hook guiden mot fluen, så vil kroken også peke skjevt i den retningen. 

Jeg har gått på den blemmen med å klippe opp 100 biter med hook guides, der jeg klipte alle skjeve. Når du er lei av å klippe, også finner du ut i tillegg at disse går dårlig i elva - da angrer man på at man ikke la litt mer sjel i dette på binderommet før sesongen begynte.


Jeg tar en kveld i mai med en kald øl, setter på en fiskefilm på YouTube og surrer hook guides.

Tuberør vs Silikontube

Hvis man har en flue med US tube eller Kobbertube, så kan ofte tre en silikontube-bit utenpå det røret, da får man samme effekt som ved en tube med fullkropp og mulighet til å feste kroken fast i tuben. 

Selve silikontuben synes jeg ikke er noe god å bruke en fritthengende hook guide, da denne fort bøyer seg og er med på å skape hekt kroken og vingen. Så jeg bruker alltid tuberør som er stivere når jeg har fritthengende hook guide. 

I situasjoner med tubefluer med US tube eller Kobbertube og det er en vanskelig kastesituasjon der faren for å få hekt under kasting så er det veldig smart å ha noen silikonbiter liggende i hook guide-boksen og kan tre på for å ha mer kontroll på at korken står i ønsker stilling under hele fiskerunden.