I denne artikkelen skal jeg fortelle deg om Gaulfossen og hva den betyr for fisket i Gaula. For ordens skyld må jeg si at Gaulfossen ikke er et typisk fossefall som mange tror. Det er faktisk et veldig langt og trangt juv, dette juvet er ca 800 meter langt, og i all sin kraft påvirker dette fisket i Gaula på en bestemt måte. Gaulfossen ligger ved Hovind.
I området ovenfor Gaulfossen er elva bred og dyp, deretter møter vannmassene en innsmaling i terrenget som er starten på Gaulfossen. Breddeforskjellen på elva ovenfor fossen og i fossens øverste punkt er betydelige, derfor økes vannets hastighet enormt ned i gjennom det 800 meter lange juvet. Derfor er det vannets hastighet som stopper laksen på stor vannføring, og ikke høydeforskjellen som i en vanlig foss.
Her ser du grunnen til vannets hastighet igjennom Gaulfossen/juvet, elva er bred i partiet ovenfor, og plutselig blir den veldig smal på det øverste punktet i fossen.
Jeg anbefaler alle og dra ned og se det mektige synet av Gaulfossen, dette er et imponerende skue i den vakre Gauldalen, det finnes en natursti på E6 siden av elva, her kan du se vannets virkelige kraft på vei mot havet. Tenk på at laksen tar seg opp dette hinderet på en vannstand helt opp i mot 175 kubikk, det er imponerende det!
Bildet tatt ovenfor Gaulfossen, under vårflommen 2007.
Tenk deg det vannpresset elva får nedover her.
Elsket og hatet
For fisket i Gaula betyr Gaulfossen mye, når elva har høy vannføring kommer laksen seg ikke opp igjennom dette juvet, derfor er fisket best fra utløpet av fossen og ned mot sjøen på stor elv.
Nederste del av Gaulfossen, ikke rart laksen tar en hvilepause nå!
På hvilken vannstand kommer laksen seg opp. Laksen greier først og passere strykene ved ca 175 kubikk og ca 8 graders vanntemperatur, det bruker og gå noen dager ut i juni før elva når denne vannstanden.
Ved en sommerflom som dannes av regnvann og ikke snøsmelting, vil laksen greie og komme seg opp på større vannstand grunnet varmere vanntemperatur.
Sen vår
Det er mange laksefisker som sitter på oversiden av fossen og venter på at laksen skal gå igjennom, det kan bli både mange og lange dager og vente på laksen utover i juni. Man har liksom ventet en hel vinter på laksestarten allerede, derfor er dette ofte en tålmodighetsprøve av de sjeldne for laksefiskerne.
Lakseoppgangen fra sjøen er ganske lang i Gaula, de første laksene kommer inn fra havet allerede i månedsskiftet april/mai, og jeg vet med sikkerhet at stamlaksfiskere øverst i elva ofte får blanke lakser i oktober. De aller første laksene som kommer fra havet har en større mulighet til og passere fossen enn de som kommer noen dager ut i mai. For om vårflommen ikke starter før noen dager senere i mai (etter den 5/5), så rekker den første laksoppgangen og ta seg opp Gaulfossen. Det betyr tidlig laksestart for fiskerne ovenfor fossen også.
Elva kan gå mye opp og ned i mai, ved en sen vår blir det mange kalde netter i første del av mai, dermed kan laksen ved flere anledninger ta seg opp fossen før sesongstarten.
Når vårflommen virkelig setter inn kommer ikke laksen seg opp, dermed blir fisket bra i de tre nederste milene ned mot havet, men når elva synker ned til nevnte vannstand som laksen tar seg opp på, flytter laksen seg raskt oppover elvedalen. Da tar det ikke mange dager før rapportene om fangede lakser kommer inn fra øvre deler av elva også. Det er nå det store sommereventyret starter i Gaula.
Våren 2008
Beklageligvis steg elva til over 200 kubikk allerede den siste helga i april denne våren, men det rapporters fra sikre hold at det er observert laks helt opp ved Støren Camping den samme helga. Tirsdag 29/4 var elva over 400 kubikk, noe som er ganske mye så tidlig på våren, dermed vil ikke de laksene som kommer opp i elva på denne tiden greie å ta seg opp fossen.
Men denne situasjonen kan også bety at laksen kommer seg opp fossen tidligere i mai, fordi snøsmeltingen startet tidligere denne våren og jo tidligere vårflommen starter, dess tidligere slutter den. Dette er egentlig svært interesangt for fisket ovenfor fossen, fordi det er mye laks som kommer opp i elva utover i mai, og om denne laksen kan gå opp fossen i løpet av siste uka i mai, så vil fisket bli bra allerede ved sesongstarten oppover dalen også. Det er sjelden vårflommen varer lengre en 4 uker i et strekk, derfor blir det spennende og følge vannstandsutviklingen i de 3 neste ukene.
Det er mange forskjellige ting som påvirker laksen vandring opp Gaulfossen, derfor kan det alltid stå laks i strømmene ovenfor fossen: Altså, ikke bare gå og vente til de gode meldingene kommer inn på laksebørsen, jeg og en del fiskere jeg kjenner har ved flere anledninger tatt laks svært tidlig i sesongen, langt opp i elvedalen.
Sjekk ”NVE” sine sider, der vil du finne linken til vannføringen for Gaulfossen med andre. (Hvis man klikker «Liste» under kartet, ser man alle målestasjonene).
Direkte link til Gaulfossen, klikk her.
Lykke til med fisket i Gaula sesongen 2008.
Mvh.
Jan Erik.