En lang vinter er over for denne gang, og vi laksefiskere begynner endelig og se lyset i tunnelen igjen. Denne lange og kjedelige ventetiden er egentlig helt forgjævlig fordi vår fiskesesong er så kort i Norge, men jeg tror at dette gjør oss til mer tålmodige fiskere de dagene fisket ikke er så bra. Og det er jo en veldig bra egenskap for en laksefisker.
Vi får tiden til å gå med fluebinding, kastetrening, vi ser på fiskefilm og samler kompisene til sosiale anledninger for og minnes gode stunder i elva og ikke minst for og skape forventninger til sommerens fisketurer. Når endelig våren er i anmarsj, er det på tide å se over fiskeutstyret for og sjekke at alt er i orden. Man leser de nye katalogene fra leverandørene for å oppdatere seg på årets nyheter, kanskje er det kommet noe nytt som kan bidra til at drømmelaksen kommer på land. Egentlig er dette en kjempefin tid med lysere dager og stigende forventninger i kroppen om å oppleve gode fiskedager i elva, som igjen blir levende minner man kan prate om på neste vinters kompisfest.
Man sjekker fluesnørene, smører snella. Ser etter om man har alt man trenger, er det noe som må kjøpes inn før den første turen? Dette er faktisk en trivelig aktivitet i de siste dagene før sesongstart. Men det er en ting de fleste laksefiskere ikke finner i fiskeveska si, og det er et lite verktøy som er svært viktig i disse dager med tanke på nye kvoteregler i elvene rundt omkring. Årsaken til at de fleste laksefiskere ikke har dette verktøyet er fordi at vi i Norge ikke har noen tradisjon med og sette tilbake laksen. Ørretfiskeren har dette med seg i standardutstyret sitt. Det verktøyet jeg snakker om er selvfølgelig ei krokløsertang, altså en liten duppedit til mellom 100 og 200 kroner.
Skal man fiske laks i de elvene som har døgn, uke og sesongkvote så må man bare rett og slett ta med seg en slik tang på fisketuren. Jeg vil si det så strengt at dette skulle ha vært påbudt.
Det og sette ut en laks som har kroken nede i kjeften uten ei slik tang, er ikke en trivelig oppgave for laksefiskeren. Og for laksen er det rett og slett snakk om liv eller død i forhold til hvor mye lengre tid man bruker på å løsne kroken med bare fingrene, sammenlignet med hvor mye lettere det er med ei slik tang.
Jeg vil oppfordre alle til og kjøpe seg en slik tang, heng den i en pin on reel på fiskejakken din. Har du denne tilgjengelig hele tiden vil du gjøre en mye bedre jobb, og ikke minst gjøre det mindre smertefullt for laksen. Jeg vet at mange setter tilbake laksen med kroken på plass i kjeften, fordi at de ikke fikk løsnet kroken raskt nok, jeg har selv måttet gjøre dette ved ett tilfelle, og jeg kan si deg at dette ikke føltes riktig for meg.
Denne artikkelen er ikke ment som en del av debatten ”fang og slipp” eller ikke! Folk må gjøre som de selv føler for. Men jeg opplever at mange synes det er mye bedre og slippe ut laksen en de trodde, og at det faktisk ble en flottere opplevelse en slik de gjorde før da all laks ble kakket i hjel. Det gir et ekstra kikk og se at laksen svømmer tilbake til standplassen sin, sterk og klar for den egentlige oppgaven den har på sin gytevandring fra havet.
Jeg snakker med hundrevis av laksefiskere hvert år og jeg merker at denne gamle innstillingen om at all laks skal drepes er i stor endring blant mange laksefiskere, og det ser jeg på som positivt. For ordens skyld så vil jeg fortelle deg at jeg tar noen fisker selv også, det er en del av opplevelsen og servere selvfisket laks til middag. Men jeg holder meg alltid til reglene i de elvene jeg fisker i. Skulle det en gang bli gjennomført 100 % fang og slipp i mine elver, så kan jeg love deg at jeg uansett skal på fisketur for å oppleve Norsk natur på sitt beste og alt som følger med av trivelige ting på turen, jeg nevner bålkosen med svartkjelen, fluevalget, hoppende laks i strømmen og ikke minst roen i kroppen man får ved og sitte ved en Norsk lakeselv og bare nyte sommernatta.
Mvh
Jan Erik.