I denne artikkel tenkte jeg og skrive om de vanligste feilene man ofte gjør når man fisker etter laks. Det er en del ting som bør planlegges under fisket, og spesielt når det er liten vannstand med varm elv og sky fisk, så er det mange som glemmer noen viktige punkter. Vanlige feil er som oftest relatert til hvordan man fisker, dette i forhold til egen aktivitet langs elvebredden og hvor hardt man står på. Under noen situasjoner så kan selvfølgelig valg av feil utstyr, da spesielt fluesnøre men også feil fluevalg gjøre at man reiser tomhendt hjem. Det er mulig å skrive en 3 på topp liste over de vanligste feilene, men jeg tenkte å gjøre det mer detaljert en som sådan i denne artikkelen.
Perioden 1. juni til ca 20. juni. (Jeg skriver ca, fordi det vil jo alltid variere med noen dager i forhold til hvor stor flommen var, og hvor tidlig elva sank etter denne).
Bruk store fargesterke tubefluer på stor elv og kaldt vann.
For fluefiskeren så er jo stor elv og kaldt vann den store utfordringen. Ved veldig stor elv, altså en såkalt vårflom så er det 3-4 utfordringer som gjelder. Det du må tenke på først er hvor du skal fiske; og generelt så er det de nedre deler av elvedalen hvor fisket er best. Dette kan variere noe i forhold til hvor tidlig vårflommen kom, og hvor lita elva er ved sesong starten. Med lavere vannstand i perioden rett før og rett etter sesongstart, så vil laksen ha kommet seg lengre oppover i elvedalen tidligere en normalt. Den andre utfordringen er jo å velge riktig fluesnøre, dette vil si at man fisker med et tungt nok synkesnøre i forhold til vannstand og strømhastighet. Derfor gjelder det å ha minimum 2-3 forskjellige synkesnører, slik at du kan skifte snøre ettersom elven stiger eller synker. Den tredje utfordringen for fluefiskeren på stor elv er jo selve fluekastingen, da det kan bli vanskelig og kaste fordi det blir trangt om plassen rundt deg. Du må ofte stå helt inntil skogen og fiske, og da er det jo kun Spey kast og Snake Roll som fungerer. Dyp vading gjør også at fluekastingen kan bli vanskelig med tunge synkesnører, så det er viktig og trene fluekasting med slike snører i denne situasjonen før sesongstart. En fjerde ting man bør ha fokus på er jo selvfølgelig tubeflua, fordi det er tubefluer som gjelder i juni på stor elv og kaldt vann. Det er nå viktig å ha 3-4 forskjellige mønster i store størrelser, gjerne i vingelengder så lange som 12-14 cm for fiske på stor og kald elv, 8-10 cm på mindre vannstand og varmere elv. Dette sammen med et utvalg av synkesnører og at kasteteknikken sitter, er det viktigste du kan planlegge for juni fisket. I juni vandrer jo laksen konsentrert oppover elvedalen, og den kan svømme lange avstander av gangen. Dette gjør at du noen ganger fisker på tom elv, fordi det rett og slett ikke er noe laks i det området du fisker på der og da. Dette er en veldig vanlig årsak til dårlig fiske i juni, det gjelder da å orientere seg om hvor det tas fisk, og prøve og få kjøpt et fiskekort der.
Perioden ca 20. juni til ca 15. juli. (Ca her også, vannstandsendringer forekommer hele tiden, i denne perioden kan jo også noen sommerflommer dukke opp).
Fisk gjerne med mellomstore tubefluer i perioden etter at vårflommen har gitt seg.
I slutten av juni og i starten av juli har både mellomlaks og smålaks kommet opp fra havet, og nå starter en periode som er veldig spennende i lakseelva. Fisken stopper oftere også, så nå fisker du ikke bare på fisk som svømmer oppover dalen. Dette øker muligheten til fangst, da du vil få flere muligheter på hver fisk om det har stoppet laks i hølen der du fisker. Både mellomlaksen og smålaksen «leker» seg litt mer i sin vandring, storlaksen går ofte mer konsentrert over lengre avstander spesielt i juni. På mellomvannstand kan mellomlaksen(3-7kg) også gå ganske raskt oppover, men på mindre vannstand blir det mer en slik «intervallvandring». Dette fordi at flere områder blir oppgangshindrende på liten vannstand sammenlignet med mellomvannstand, derfor blir den tvunget til å stoppe en stund i et område, før den setter fart igjen. Så på mellomvannstand først i denne perioden bør du fortsatt fiske med synkesnører, ikke så tunge som i juni, der snittet bør ligge på synk 4-6, men du kan fint fiske med snører som innehar synkegrad 2-3. Nå er jo flyt/synk snørene også aktuelle på flere vald som ikke er for dype eller har for rask strøm. Bruk fortsatt noenlunde store tubefluer i de mellomstore og store lakseelvene, gjerne tubefluer i vingelengde 6-8 cm. I ei smålakselv er jo ikke tubefluer et must, der kan det være greit nok med en vanlig krokflue i str 4-6.
Årsaken til at jeg anbefaler dette, er fordi at på normal/mellomvannstand vil mellomlaksen svømme ganske fort oppover og mange vald blir transport etapper. Det mange gjør feil under disse forholdene, er at de fisker med for lette snører i forhold til synkegrad og for små fluer. Du har kanskje opplevd denne situasjonen, nemlig at laksen viser seg der du fisker, det hopper og spretter overalt, men den rører ikke flua di, men kanskje har både mark og slukfiskeren fått fisk! Det som skjer er at flua går for høyt i vannet og at den ikke vises godt nok for laksen som svømmer med stor fart oppover. Med ei større tubeflue og riktig valgt synkesnøre øker du muligheten til og fange dens oppmerksomhet, og dermed muligheten for bøyd stang og skrikende snelle. Det er lett og gjøre denne feilen, det er jo tross alt juli og sommeren er i full gang.
Perioden ca 15. juli til 31. august.
Når elva er liten og laksen står i hølene, så er det viktig å ikke fiske for hardt.
Denne perioden er en virkelig spennende del av sesongen, nå er det viktig å følge med på variasjonene som oppstår med vær og vind, noe som påvirker vannstand og temperaturer og som igjen påvirker laksen atferdsmønster. Man kan få bruk for mange forskjellige fluesnører, det samme med fluer i forskjellige kategorier og ikke minst i forhold til størrelsen på flua. Jeg bruker for det meste flyt/synk snører i denne delen av sesongen under normalforhold, her finnes et godt utvalg av varianter; Compact, 3D+ og 4D for tohånds og Switch stenger, og ULS snørene for enhånds. Er elva veldig liten så fisker jeg oftere med flytesnøre, og motsatt om den stiger, da blir flyt/synk og synkesnørene brukt igjen. Men må tilføye at jeg i mange høler fisker med synkesnører selv med enhånds, og jeg får flere og større lakser i dypet sammmenlignet med overflatefisket.
Temperaturen i vannet under en sommerflom er jo varmere en under en vårflom, selv på samme vannstand. Dette fordi at sommerflommen dannes av regnvann og vårflommen av snøsmelting. Så du trenger ikke de tyngste synkesnørene under en sommerflom.
Variasjon er et stikkord på lav vannstand, og det er under disse forholdene det gjøres mest feil slik at fangsten uteblir, dette til tross for at det kan stå mye laks i hølene. Jeg har skrevet veldig detaljert i en annen artikkel om mine teorier for fiske på lav vannstand og sky fisk, så det skal jeg ikke gjøre denne gang. Men heller komme med noen råd for hva du ikke skal gjøre. Når man fisker i en høl hvor man ser mye laks, det hopper og spretter laks i alle størrelser, da er det veldig lett at det blir fisket for hardt, og med alt for lite variasjon. Jeg har i mine artikler og på mine kurs snakket mye om dette. Og dette har jeg testet bevist selv mange ganger også, og det er ingen tvil! Fisker man for hardt, for mange timer av gangen, vandrer opp og ned langs valdet hele tiden, så blir det svært vanskelig og få laksen til å ta. Men derimot hvis man tar det roligere, fisker mindre og mer varierert så tar laksen flua lettere og oftere. Det er så enkelt som dette; høy aktivitet med kast etter kast i timevis vil alltid gjøre at laksen blir skremt eller totalt immun, den rett og slett ignorerer flua fordi den høye aktiviteten gjør at den ikke opplever flua som en trussel. Kunsten er og overaske laksen slik at den blir aggressiv og dermed tar flua i sinne, dette gjør best med forsiktig vading og indianerfiske. Så rart det enn høres ut, så får du mer fisk om du fisker mindre!
Indianerfiske og lettere utstyr er viktig på solblanke dager og liten vannstand.
En annen generell feil som ofte gjøres har med fluekastingen å gjøre, spes når det gjelder Spey kasting og vinkling av kastet. Mange trenger flere blindkast i vinklingsfasen av kastet, dermed blir snøret og flua lagt i vannet foran dem altfor mange ganger(dette plasker og bråker mye). Spesielt på liten vannstand er dette ødeleggende for fangsten, på liten elv så har du oftere god plass bak deg, slik at du kan bruke overhodekastet. Jeg synes dette er det beste kastet og bruke på sky fisk, fordi du presenter flua mye bedre med det kastet.
Lykke til med årets laksesesong.
Mvh.
Jan Erik.