Back Hand Air Spey

Hemmeligheten er ”daten” mellom fortomen og vannflata, med dette møtet som utgangspunkt er alt mulig for fluefiskeren.

Når du har lært deg alle Spey kast og Snake roll variantene, kan du begynne å leke med fluestanga. Legger du til ”air” teknikken på begge disse hovedkastene, ja da blir livet i enden av fluestanga et godt liv å leve. Spey kastet er det viktigste kastet å lære seg. Med dette kastet kan du fiske nesten overalt i elva og lærer du å kaste med både høyre og venstre arm er du en effektiv fluefisker. Men til og med Spey kastet vil i noen få situasjoner komme til kort; og for de fluefiskerne som kun kaster fra en side av kroppen vil Spey kastet alene ikke være nok for å kunne løse alle kasteutfordringene man møter i løpet av sesongen, da er det flott å kunne kombinere dette med alle Snake roll varianter.
Se film av Back Hand Air Spey utført med enhånds nederst i artikkelen.

Det er lettere å lære seg en ny teknikk med den armen man allerede kaster med – enn å lære en ny teknikk med den armen man ikke kan kaste med.

Spey kastet

Alternativene ordinært er: Enkel og dobbel Spey, behersker du disse to teknikkene med begge sider av kroppen er du en svært god fluekaster, og fisketurene vil stort sett gå greit. Det eneste som vil kunne sette deg ut av spill er sterk vind og trange fiskeplasser.

Innkastet

I oppløftsfasen av Spey kastet er du avhengig av å løfte snøret forholdsvis rolig opp av vannet i fremre posisjon, dette er viktig for å kunne kontrollere innkastet med fortommen. Bruker du for mye kraft i oppløftposisjonen vil du ikke kunne kontrollere innkastet ditt så godt, og det er nettopp dette som er problemet når du skal sette innkastet oppover elva og det blåser nedover elva. Da vil snøret/fortomen ofte komme veldig nære kroppen slik at vinklingen av kastet blir vanskelig, fordi snøret/fortomen hekter seg når du skyter ut.
Vinden blåser ofte både oppover og nedover elva, kaster du med begge armene trenger du bare å skifte kastearm. Dette vil si at hvis du fisker fra den siden av land hvor høyre arm er oppstrøms, og det blåser nedover elva, skifter du bare til venstre arm som da blir øverste arm på stangen så du kan bruke det doble Spey kastet. Selv dette kan være vanskelig nok i sterk vind, fordi du fortsatt må legge snøret oppstrøms mot vinden før du vinkler kastet i riktig retning i forhold til kroppens posisjon mot vinden og strømmen. Kaster du kun Spey kast med den ene armen vil du stadig møte på dette vindproblemet. Det er i denne situasjonen ”air” innkastet kommer inn som en redende engel.

”Air” teknikken

”Air” teknikken kan brukes både med Spey kast og alle Snake roll varianter. Denne varianten er heller ikke så vanskelig å utføre som man kanskje tror. Forskjellen på ”air” teknikken og det ordinære oppløftet med snøret fra vannet i innkastfasen, er at innkastet nå kommer fra luften og ikke fra vannet. Dette vil si at det først må utføres et Spey kast eller Snake roll innkast, deretter må fremkastet ”air innkastet” utføres noe rolig med en høy snøreutgang, slik at snørebukten ruller rolig utover. Når snøret er på vei utover og henger i luften starter du innkastet før snøret treffer vannet foran deg. Du oppnår nå, at du kan bruke mer kraft i innkastet slik at fortommen treffer vannet i en høyere hastighet. Dette spenner stangen din med mye mer kraft, slik at du kaster lengre i vind og trange kastesituasjoner. En reel fordel med ”air innkastet” er nettopp at du kan provosere snøret mye lettere mot vinden, fordi du kan tillate deg å presse snøret hardere oppstrøms med innkastet. Se filmsnutt nederst i artikkelen.

Problemet som ofte oppstår er at snøret får ”avdrift” i forhold til vinden, du kan ved hjelp av ”air innkastet” sørge for at innkastet ditt får en bedre utskytningsrampe i forhold til vinden. Fordi du med et Back Hand Air innkast kan skape en bedre ferdigvinklet posisjon, da sier det seg selv at du tåler litt mer avdrift en ved et ordinært innkast. Dette kan kombineres som Backhand spey eller alle Snake roll varianter, og ikke minst Opposite air Snake. Dette selvfølgelig utført med både enhånds og tohåndsfluestang.

Back hand air spey

Tohånds: Fisker du feks med høyre arm øverst, så fører du øverste arm på stangen innover mot land i nedstrøms posisjon(over din egen skulder). Denne bevegelsen hjelper deg med flere ting; 1) du trenger ikke rullekastet, snøret kommer opp av vannet automatisk nå. 2) Vinklingen av kastet blir lettere, da det gjøres allerede i denne fasen av Bach Hand Air Spey. Så fører du armen/stangen utover mot elva, her bruker du litt kraft/akselerasjon slik at du får løftet snøret opp i lufta forran deg. Når snøret er nesten helt strukket ut forran deg, starter du bevegelsen mot innkastet. Du vil nå merke at snøre og fortom lander i vannet med økt fart, noe som spenner stangen bedre og øker farten på fremkastet. Dette er en stor fordel i vind, og stopper du bevegelsen mot innkastet litt tidl, så vil ankringspunktet lande lenge ut i elva og dermed kaster du også i trangere posisjoner med dette kastet.

Enhånds: Kastet er perfekt i trange posisjoner og nedstrøms vind. Ved oppstrøms vind, foretrekker jeg en Opposite Air Snake, eller et Snap T kast. Husk at dobbeltrekket må utføres med en kortere og raskere bevegelse ved dette kastet. Faktisk er det slik at på alle kombinasjones kastene og spes Back Hand variantene så er det trippeltrekket som brukes. Legg merke til at på denne filmen så trekker jeg 3 ganger før fremkastet går.

Jan Erik.

Skroll til toppen