Dette er det grunnlegende kastet alle bør lære seg først, for dette kastet hjelper deg til lettere å forstå fluekastingens hemmeligheter. Deretter kan du lære deg andre teknikker.
Overhodekastet er gått litt i glemmeboken til mange fiskere, Spey kastet er så populært at mange slutter å fiske med overhodekastet. Mitt råd er: Glem aldri overhodekastet! Denne måten å kaste på er utrolig viktig under spesielle forhold. Mange skal på død og liv Spey kaste, er det liten vannstand i elva, og fisken er sky som følger av dette, og du da bruker Spey kastet bør du være en dyktig Spey kaster. For hvis du befinner deg i den gruppen av fiskere som trenger flere innkast før du til slutt presenterer flua ut i elva, vil du skremme det meste av fisken. Jeg drar heller til neste høl hvis jeg treffer noen som gjør dette under disse forholdene. Ofte bruker jeg tørrfluer og nymfer på slike forhold, et slikt fiske krever presisjon i kastingen fordi flua kastes i strømkanter, bak steiner, og jeg fisker veldig ofte oppstrøms.
Overhodekastet er mye bedre å bruke på sky fisk, da legger du flua penere på vannet og unngår å skremme fisken. En helt annen sak er det hvis du fisker på en plass hvor du må Spey Kaste, da er det viktig at du legger flua ut etter det første innkastet. Det er veldig viktig å trene kasteteknikk før sesongen kommer i gang, da blir det flere fighter å glede seg over.
Husk rolige bevegelser og rette linjer.
Fluekasting består av to ting.
1) Kasteforståelsen; dette vil at man skjønner hvordan fluekastet fungerer, og at man er bevist på samarbeidet mellom stang og snøre:
2) Stangfølelsen; fluekasting er mye følelse, det er viktig og kjenne snørets vekt underveis i kastet. En av de viktigste tingene er og bevege stangen på en rolig og kontrollert måte slik at man hele tiden greier å holde snøret stramt når man kaster. Brukes man for rykkete bevegelser og for mye kraft, vil ikke kastet bli bra. Tenk på at snøret følger stangtoppens bevegelser uansett, flytter du stanga i en retning, følger snøret etter. Derfor vil harde rykkete bevegelser eller skeive bevegelser både vannrett og loddrett ødelegge kastet for deg.
Overhodekastet består av noen få grunnprinsipper som er viktig å kunne for å forstå dette kastet, disse grunnprinsippene gjelder også for både enhånds og tohåndsfluestang. Det som skiller teknikken med disse stengene, er hvordan du ladder stanga med kraft.
Grunnprinsippene: (likt for enhånds og tohånds)
1) Stanga/hånda skal beveges helt rett i mellom framstopp og baksstopp, dette vil si at bevegelsen skal følge korteste vei i mellom disse punktene.
2) Stanga/hånda skal beveges rolig, men i en akselererende bevegelse mot stopp punktene.
3) Stanga/ hånda må stoppes kontant i både bakslengen og fremslengen, dette sørger for at energien går fra stanga og ut til snøret på beste måte.
4) Stopp og slipp, det er viktig at dette synkroniseres, når du stopper stanga kontant i framstoppen, må snøret slippes samtidig som du stopper. Slipper du før eller etter at du har stoppet, vil du få problemer med og presentere flua pent for fisken.
Dette er de fire grunnprinsippene som utgjør grunnteknikken for begge stengene.
Enhånds, punkt 5:
Det er også et femte punkt for grunnteknikken med enhåndsstanga.
5) Håndleddet bør være så stivt som mulig, om du har for store bevegelser med håndleddet vil du få problemer med og overføre energien fra stanga og ut til snøret.
Forskjellen:
Det som først og fremst er forskjell på enhånds og tohåndsfluekasting, er hvordan du ladder stengene med kraft. For enhåndsen er det dobbeltrekket som gjelder. Den moderne (Skandinaviske stilen) måten og ladde tohåndsstanga med kraft på, er og bruke sakseteknikken. Dette vil si at nederste arm beveges ut fra kroppen i bakslengen, og trekkes inn mot kroppen i fremslengen. Dette sørger for at du får en lengre bevegelse med underste arm sammenlignet med øverste arm.
Lykke til.
Jan Erik.