Facebook

WF snører til laksefisket.

I dag er det jo for det meste skyteklumper som brukes til det moderne laksefisket, men i mange mindre elver og noen situasjoner i de store elvene også, kan det være en stor fordel å fiske med et WF snøre.

Den utviklingen som fluefisket har hatt de siste årene innen stangaksjoner og ikke minst fluekastingen, gjør at de fleste velger å fiske med skyteklumper, fordi dette er de beste snørene "kastemessig" i forhold til teknikker som Spey kast og Snake Roll. Det ordinære overhodekastet har kommet til kort de siste årene grunnet dette, det er egentlig bare Spey og Snake Roll det snakkes om når det gjelder fluekasting og laksefiske. Men jeg mener at overhodekastet er et meget viktig kast i forhold til "selve fisket" i mange situasjoner, behøver du og presentere flua silkemykt for en sky laks på liten og blank elv gjør du dette helt klart best med overhodekastet. Med dagens moderne WF snører kaster du også Spey og Snake Roll meget lett og elegant hvis du velger det rette WF snøret til din stang.

Unngå taktforskjell mellom stang og snøre.
Det er akkurat på dette punktet mange opplever skuffelser når de fisker med wf snører på tyngre enhåndsstenger som har raske stangaksjoner, jeg tenker da på stenger i klasse 7-8-9, gjerne i 9-10 fots lengde. Velges det da et WF snøre som er for klassisk i snøreprofilen så vil man oppleve at snøret har for rolig energioverføring i forhold til de raske stoppunktene stangen har. Da blir fluekasting i vind og trange posisjoner vanskelig, fordi at WF klumpen er for lang og at snøret går for rolig i lufta. Altså, det blir en taktforskjell i mellom stang og snøre, det kjennes ut som om snøret er "klistret" fast i stangtoppen når man kaster.
Det beste er å kjøpe et moderne WF snøre som har en litt annen snørekonstruksjon både i forhold til lengden på WF klumpen og ikke minst bygd med en profil som innehar en raskere energioverføring. Da vil du oppleve at snøret passer mye bedre til stangen, slik at man føler dette går lettere under varierende forhold som vind og trange posisjoner og også når man trenger lengre kast og store fluer.

I Guideline sitt WF snøre sortiment finner du flere varianter som er meget gode for dagens moderne fluekasting/fiske. Jeg vil gjerne anbefale deg noen av de som er godt egnet for laksefiske med raske stenger og moderne kasteteknikker.

Bullet:
Fisker du i mindre til mellomstore elver et dette WF snøret et førstevalg, selve klumpen er såpass kort at du kaster i alle vanskelige situasjoner med Bullet snøret. Snøret takler de aller raskeste stengene, du vil med dette snøret få kontroll på alle teknikker som Spey og Snake Roll. Fluekasting i vind er ikke noe problem fordi snøreprofilen innehar en veldig rask energioverføring, snørets konstruksjon gjør at det er meget fint å kombinere med Polyleader fortommer også hvis du ønsker å fiske flua dypere. Legg merke til at dette snøret leveres i tohåndsklasser også.
Lengde på klump er fra 8,1 – 8,4 meter.
Leveres fra vektklasse 6 -11.


 

4cast:
Dette er min WF snøre favoritt, hastigheten på dette snøret i lufta er imponerende høy. Det passer bra for lange kast med store fluer, og ikke minst til alle Spey og Snake Roll varianter, både i trange posisjoner og på vindfulle dager. En annen ting som er meget spennende med 4cast snørene er at disse får du også som sink tip snører, det leveres i flyt/synk 1, flyt/synk 3 og flyt/synk5. Og hva er mer spennende enn og fiske med ei lita flue dypt ned i hølen, på jakt etter sky storlaks på liten vannstand. Disse sink tip snørene er det beste jeg har prøvd innen WF snøre kategorien, og årsaken til det er at snøreprofilen er spesialtilpasset de enkelte synkegradene slik at du nærmest ikke kjenner at du fisker med en tung synkegrad i fronten av snøret. Selve WF klumpen er ikke lengre en at du kaster fint med dette snøret i de fleste trange posisjoner også, blir det veldig trangt der du fisker er det jo som sagt Bullet snøret som egner seg best.
Lenge på klump er fra 10,6 – 11,7 meter.
Leveres fra vektklasse 3 – 8.

 

 

 

 

Pounch Pro:
Dette snøret er det mest langkastende moderne WF snøre i dette sortimentet, lengden på klumpen er noe lengre en 4cast snøret slik at Pounch snøret trenger noe mer plass både i forhold til overhodekastet/bakslengen og for Spey kastet. Men er det normalt god plass der du fisker, og du trenger lange kast med vakre presentasjoner av flua – er dette snøret for deg. Dette snøret egner seg også godt for sjøørret fiske i sjøen, fordi snøret innehar en vannvittig høy energioverføring i forhold til fiske på vindfulle dager.
Lengde på klump er 12,2 meter.
Leveres fra vektklasse 5 – 9.


 

WF snørene overlegenhet i forhold til fiske i små elver og sky laks.
Når man fisker i de små og mellomstore lakseelvene, trenger man ofte korte til mellomlange kast med pene presentasjoner. Elvene er veldig ofte "klare" i vannfargen og dette gjør at fisken er sky og kan være vanskelig og fange. I slike situasjoner vil et WF snøre legge flua penere på vannet en det skyteklumpen gjør, fordi at denne har en enda høyere energioverføring/hastighet i lufta slik at mange synes den lander litt for "hardt" i vannet.
Fisker du på trange steder i slike lakseelver er jo Bullet snøret helt overlegent. Trenger du og fiske flua noe dypere ved flomfiske og kalde vanntemperaturer er det jo et av de sink tip variantene i 4cast serien som egner seg best. Også fiske med mindre fluer i de små elvene vil jo være fordelaktig med et WF snøre, grunnet en roligere overrulling/presentasjon av fortommen.

WF snører ikke bare for de mindre elvene.
Min favorittelv er Gaula, og man kan ikke si at dette er noen liten elv. Gaula er jo kjent som en stor elv med mye stor laks. Jeg fisker mange ganger med WF snører når elva er liten. Gaula er jo ikke regulert, så den lever med været; er det mye regn så blir den stor, og under tørkeperioder senere på sesongen blir den veldig liten i vannføringen. Og det er jo i disse periodene jeg fisker med WF snører. Når vi starter fisket i Gaula 1. juni så har vi oftest høy vannføring, da er det kraftige tohåndstenger og synkesnører som gjelder, men i løpet av juli/august så blir Gaula veldig liten, noen ganger så liten at den ikke er større en typisk smålaks elv. Med disse store endringene i forholdene har laksen endret sin atferd mange ganger, og det er kjempeviktig at fiskeren også gjør det samme. Først og fremst med tanke på at man endrer fiskestrategien i forhold til utstyrsvalg og hele tiden tilpasser seg forholdene på beste måte. Når elva er liten å varm og fisken er sky, er jeg fullstendig avhengig av silkemyke presentasjoner av flua og fortomen for og lure den til hugg. Da fisker jeg selvfølgelig ofte med små laksefluer, og forskjellige varianter av moderne tørrfluer. Disse utfordringene mestrer du best med et riktig valgt WF snøre. Dette vil at i de lakseelver som nærmest blir "tørre" utover sesongen, kan du med fordel fiske med lettere stenger og WF snører.

Wf snører, ikke bare for overflate fiske.
Det er ikke bare overflatefiske med flytesnøre som er aktuelt med WF snører: De fleste velger nok et flytesnøre når elva blir liten og varm, og på mange steder i elvene kan det bli så grunt at det er et flytesnøre som egner seg best. Men i mange andre høler og strykpartier hvor det kreves at flua må fiskes nær bunnen, vil det være lurt å velge et sint tip snøre. Det er som sagt 4cast snøreserien som har forskjellige utgaver innen sink tip snører, disse forskjellige utgavene kan hjelpe deg å fiske effektivt og dypt på en lett måte. Jeg synes det er svært spennende og ikke minst veldig effektivt og fiske dypt med små fluer på sky laks. Og med et 4cast; flyt/synk 3 eller flyt/synk 5 kan jeg gjøre dette. Når den lille flua legger seg pent på vannet i framslengen - og synker ned i dypet i retning av en laks som du vet står der, ja da er det svært spennende og stå i enden av en lett enhåndsstang.

Et godt tips.
Velger du riktig WF snøre så kan du også fiske med lettere vektklasser på snøret en det stangen din har. Selvfølgelig vil du kjenne at kastet ikke går så lett ut, men hvis du justerer bevegelsene dine slik at du bruker en noe lengre bevegelse og roligere teknikk, så vil et lettere snøre også fly fint av gårde. Hvis det er en del vind den aktuelle dagen elva er så liten, kan du bare bruke det ordinære snøret fordi da er laksen noe mindre sky uansett.

Du kan med ei 8er stang, bruke et snøre i klasse 6, med ei 7er stang et snøre i klasse 5, og på ei 6er stang bruke et snøre i klasse 4. Dette har jeg selv gjort mange ganger, og det jeg oppnår med dette er at under forhold med ekstrem liten vannføring, så kan jeg presentere flua enda forsiktigere på vannflata. Jeg synes at det er 4cast snørene som egner seg best for denne strategien. Jeg har mange ganger fisket med kombinasjonen 8er stang og et 6er snøre, det er flere fordeler med dette. Du legger flua enda penere på vannflata fordi snøret er lettere. Og når storlaksen hugger kan du kjøre den på en kraftig stangrygg og en snelle som er stor nok. Det råeste jeg opplevde med denne strategien var ei 6er stang og et 4er snøre, jeg fisket da med Streaking Caddis i krok 10 og fanget en laks som veide 10 kilo. Dette ble en svært minnerik fight kan jeg fortelle deg.

Jan Erik.


Til topp
E-mail j-granbo@hotmail.com - Copyright © 2019
Til topp