Facebook

Intervju av Steffen Granbo.

Denne fluefiskeren kjenner jeg veldig godt, vi har vært på utrolig mange fine "far og sønn" turer i lakseelva. Steffen er en ekte fisker, han elsker rett og slett og fiske. Og dette gjør han så ofte han kan, han fisker mye i sjøen og liker godt ørretfiske også selv om laksefiske er det han synes er det artigste. Steffen er i dag 14 år, og er allerede en erfaren fisker. I min jobb for både Granbo Flyfishing og som selger i Guideline har jeg ofte hatt med Steffen på forskjellige oppdrag, dette for å jobbe med rekrutteringen av unge fiskere.


Han var med meg på fluefiskemessa i Stockholm allerede i 10 års alderen, ikke verst i så ung alder og ha sin egen kasteoppvisning med flere hundre besøkende tilskuere. Steffen har også vært i Tyskland på fluefiskemesse, også der for å inspirere ungdom til å prøve fluefisket. Han har vært med på utallige mange små og store arrangement som fluebinder og kasteinstruktør. Dette synes jeg er veldig fint fordi jeg ser at ungdommene har en noe annen dialog sammen, enn når en voksen skal lære fra seg til et barn. Verd og nevne er også at Steffen har vært med i to Dvd filmer om fluefiske, dette også for å vekke interessen for den yngre garde. Hans første sommerjobb var for Granbo Flyfishing som fiskeguide i Gaula på mine laksefiskekurs, der har han lyktes mange ganger og hjelpe kursdeltagere og fange sin drømmelaks. Så man kan fint oppsummere denne fluefiskeren som en erfaren fluekaster, fluebinder og instruktør - og han har gjort en fin jobb for og inspirere andre til og starte med fluefiske også. Fremtidsdrømmen til Steffen er selvfølgelig og jobbe med dette på heltid.

1) Hvor mange år har du fisket laks med fluestang?

Jeg startet å trene med enhånds fluestang da jeg var 3 år, og fisket ørret første gangen med flue da jeg var 5 år. Jeg begynte å fiske med enhånds fluestang etter laksen da jeg var 7 år, fikk min første laks på flue også denne sommeren. Jeg begynte med tohånds da jeg var 9 år, fikk min første tohåndslaks da jeg var 10 år.

2) Hvilke elver har du dine erfaringer fra, og hvilken er din favorittelv?

De elvene jeg har fisket i er Gaula, Orkla, Stordalselva, Skjennadalselva, Bua og Sokna. Men den elven jeg liker best er Gaula uten tvil, det er Gaula jeg har mine erfaringer i, og jeg har fisket i Gaula siden jeg var 2-3 år. Men da var det ikke fiskinga som var viktigst, da var bålkosen og å spikke pinner like artig.

3) Hvor stor er din største fluefangede laks, og på hvilken flue fikk du denne?

Min største fluefangende laks på tohånds er på 10,5 kg, det var sommeren jeg var 10 år, så jeg var like gammel som laksen var tung, det var på en fullsyntetisk Yellow White Wing. Min største laks på enhånds veide 6,8 kg, den fikk jeg på ei lita Greenlander dobbelkrok flue. Jeg har fått ca 25 - 30 stk laks på fluestang til nå, og flere skal det blir for dette synes jeg er kjempeartig og holde på med.

4) Hva er dine 2 absolutte favorittfluer, og hvorfor?

Mine 2 absolutte favorittfluer er to killere på vær sin kant av sesongen, den ene er en fullsyntetisk Yellow White Wing, og den andre er Riffling Hitch tuba.

 

Bindeoppskrifter:

Riffling Hitch tuba:
Kropp:
Large tuberør legg,på noen surringer med bindetråd på det tynneste røret (smal), dette innbindingspunktet må ikke bli for langt, da vil ikke den innvendige lengden stemme med tubekroken som skal stå helt inn i tuben. Legg på litt lakk; press så dette inn i det største røret. Dette gjør at flua blir sterkere.

Framkropp: Gull farget flatbraid, legges på helt fremst, husk at hullet i siden skal som oftest sitte rett bak flatbraid kroppen.

Vinger: Svarte myke hår, sparsomt volum, lengden lik som tubekroppen. Vingene bindes inn øverst og nederst på tuberøret, dette for at hullet skal være midt på røret. Jeg snur også vingene når jeg binder dem på, dette vil si at jeg binder inn spissene av håret først, dette gir en fyldigere vingeprofil som jeg liker på akkurat disse fluene.

Hodet: Surres og lakkes på vanlig måte, husk at tuben bør tettes i fronten, jeg gjør dette med å skyve inn et tuberør i small størrelse før jeg binder flua, deretter smelter jeg dette fast når flua er bundet ferdig. Legg merke til sideinnfestingen av fortommen!

Du kan beregne "plogens" lengde med hvor du setter hullet i siden av tuben, ved fiske i rask strøm, setter du hullet fremme ved flatbraid kroppen. Ved fiske på roligere strømsteder, setter du hullet nærmere midten av tubekroppen.

Link til fatterns artikkel om Riffling tuba: http://www.granbo-flyfishing.no/_norsk/riffling-hitch.html

 

 

Yellow White Wing, helsyntetisk:
Tag:
Svart Wing`n Flash. Eller annet svart dubbing synt materiale.
Hale: Hvit fluoro fibre.
Bakkropp: SSS braid, Alta Gold.
Fremkropp: SSS dubbing Diamond Pearl.
Hackle nr 1: SSS Angel Hair, Hot Magma Yellow, spinnes med roterende dub twister.
Undervinge: SF Blend, gul.
Overvinge: SF Blend, hvit.
Fronthackle: SSS, Diamond Pearl, spinnes med roterende dub twister.

Æ håpe med dette at flere juniora vil prøv fluefisket etter laks, de e bare å sifra te pappan din om at du ska vær med på tur.

Hilsen Steffen.


Til topp
E-mail j-granbo@hotmail.com - Copyright © 2019
Til topp