Facebook

Per Lennart Lorås.

Førstemann ut i denne intervjuserien av forskjellige laksefiskeres favorittfluer er Per Lennart Lorås. Per Lennart har jeg kjent i 12 -13 år, og traff han for første gang da han jobbet på Intersport i Steinkjer. Det var aldri noen tvil om at denne karen kom til og bli en dyktig laksefisker, fordi han var meget ivrig på detaljene. Han trente mye med fluestanga og bandt masse fluer. Han ble faktisk nr 6 i den kjente fluebinderkonkurransen Mustad Skandinavian Open et år, der han ble 3 beste nordmann, dette sier det meste om hvor grundig han gikk til verks. Derfor er det svært hyggelig for meg at han i dag ville bli intervjuet i denne artikkelserien. Jeg setter stor pris på at Per Lennart ville dele av sine erfaringer om laksefluer og elver for mine lesere.

 

 

Kort om Per Lennart:
31 år, bosatt i Levanger med samboer og ei datter.
Utdannet klinisk sosionom og M.D familieterapeut.
Arbeider ved Bup Familieenheten, Levanger (barne og ungdomsykiatrien) som familieterapeut.
Fisker i dag fast i Verdalselva og i de øvre deler av Gaula.

1) Hvor mange år har du fisket laks med fluestang?

Jeg har fisket med fluestang etter laks i 16 år. De siste 10 årene vil jeg si at jeg har brukt svært mye tid på nettopp dette.

2) Hvilke elver har du dine erfaringer fra, og hvilken er din favorittelv?

Jeg har mye erfaring fra det fantastiske Steinkjervassdraget (som dessverre ikke er friskmeldt enda etter gyro infeksjon), Namsenvassdraget, Gaula (både nedre og øvre deler), Verdalselva og ikke minst har jeg vært så heldig å få fiske en god del i drømmenes elv, Alta.

3) Hvor stor er din største fluefangede laks, og på hvilken flue fikk du denne?

Min største laks tok jeg i Steinfossen i Alta for tre år siden. Laksen bet helt nede på den klassiske Steinfoss nakken. Vakrere enn dette kan ikke laksefiske bli.
Den var 114 cm lang og ble anslått til ca 14 kg. Den tok på et flyt/s1 snøre påmontert en fem fots fast sinking spiss og en 7 cm lang Orange terrible tubeflue (opphavsmann til dette mønsteret er Arild Gythje Fredriksen).

Imidlertid har jeg tatt mange storlaks på enhåndsstanga som jeg kanskje vil nevne som enda større opplevelser. Blant annet en laks på ca 12 kg i Haltdalen på lett enhånds og lav vannstand (som ble gjenutsatt), eller laksen på 11,8 kg som jeg tok 21 juni i 2010 på et fantastisk vald jeg fisker fast på i Verdalselva. Den siste laksen var helt nygått og ga meg virkelig en opplevelse for livet under flom forhold.

4) Hva er dine 2 absolutte favorittfluer, og hvorfor?

Det har etter hvert blitt noen mønstre som er blitt fast inventar i boksen min. Den ene er basert på et mønster av Jan Erik sjøl, et mønster han i sin tid kalte "orange trebbelen". Jeg har imidlertid modifisert denne noe. Min utgave heter "Kaviar tuben" og er mitt desiderte førstevalg under flomforhold eller generelt skitten/ brun elv. Fluen har også vist seg å være "hot" under "umulige" forhold som lavt varmt vann eller gammel sær fisk sent på sesongen.
Denne fluen har blant annet gitt meg mange store flotte 1 junilakser og de påfølgende dagene i Gaula.

"Trøndertuben" er ett annet av mine favorittmønster: Den er basert på ei flue av Arne Saugestad som heter "Trønderruggen". Denne fluen har i utgangspunktet ingen kropp. Kroppen på fluen er en såkalt "cyclop eyes", dette er en liten rund kule med vekt som gjør at fluen synker i samme sekund som den treffer vannet (fåes i ulike størrelser). Dette mønsteret pleier jeg å "dresse" forholdsvis sparsomt. Denne fluen fungerer etter min mening godt under alle forhold. Men spesielt i elver som har litt farge på vannet. Den har blant annet vist seg å være svært god i Gaula og Verdalselva.

 

 

 

Bindeoppskrifter:

Kaviartuben:
Bindetråd: Benecchi 12/0, sort
Tuberør: Vanlig melkehvit eller hot orange tuberør, inner og ytterrør.
Tag: small gull tinsel (ca 5 verv)
Butt: Først pleier jeg å binde inn en liten bit sølv mini flatbraid, som blir underlaget for flossen. Dette for at flossen skal beholde sin "hotte farge".
Jeg bruker Uni Stretch floss i hot orange eller rosa. Deretter lakker jeg denne fire til fem ganger med Veniard lakk.
Kropp: Gull eller MDF Angelhair som "tvinnes på bindetråden og jeg former deretter en dråpeformet tubekropp. Sørg for å gjøre kroppen litt "rufsette".
Under Vinge 1: undervinge av forholdsvis kort orange tempelhund, deretter noen strå Angel hair i samme farge som kroppen.
Hackle 1: Hot orange høne hackel som bindes inn på en slik måte at den dekker innfestingspunktet for vingen.
Mellomvinge 2: orange tempelhund litt lengre enn den forrige. Deretter noen få strå Angel Hair i samme farge som kroppen.
Hackle 2: Hot orange høne hackel litt lengre enn det forrige. Bindes inn slik at det dekker innfestingspunktet for mellomvinge 2.
Overvinge: orange tempelhund, lengre enn de to forrige buntene ned en markert "dråpeform" i spissen.
Fronthackle: orange Marabou hackel. Kan bindes inn enten som et vanlig hackel (fungerer bra på de største utgavene), eller det kan "spinnes" inn i en dubbingløkke. Det siste alternativet egner seg godt på de litt mindre utgavene.
Kinn: om ønskelig Jungle Cock
Fortynging/ hode: Jeg bruker på enkelte av utgavene å fortynge dem gjennom å bruke blytråd på fremre del av kroppen. Som oftest 8-12 runder. Conehead i gull brukes også med stort hell. Imidlertid vil jeg også anbefale å binde noen eksemplar uten fortynging da dette er en flue jeg har tatt mange store lakser på tett inne ved land, under flomforhold. Her ville en fortynget flue lett satt seg fast. Ved behov kan en også med stort hell justere fluens vekt ved å tre en conehead i ønsket farge inn på fortommen.

 

 

Trøndertuben:
Bindetråd: Benecchi 12/0, sort
Kropp: Cyclops eyes, velg størrelse etter ønsket flue størrelse. Jeg bruker i hovedsak 5,5 mm. Kjøpes på Korsholm.dk.
1 undervinge: gul, kort tempelhund, legg gjerne noen få strå Angel Hair på toppen i f.eks gul farge.
Hackel 1: gult hønehackle, bindes inn slik at det dekker vingens innfestingspunkt.
2 mellomvinge: orange tempelhund, litt lengre enn den forrige, gjerne ett par strå orange, gull eller PMD Angel Hair på toppen.
Hackel 2: orange hønehackel, bindes inn slik at det dekker vingens innfestingspunkt.
3 overvinge: sort tempelhund, litt lengre enn den forrige, med en markert "dråpeform" i spissen.
Kinn: Jungle Cock.
Hode: sort bindetråd.

 

NB! Ved å binde fluene på de nevnte måtene oppnår man også at fluene får små fine hoder, samtidig som bindeteknikken gjør fluene svært holdbare.


Til topp
E-mail j-granbo@hotmail.com - Copyright © 2019
Til topp