Facebook

Moderne og ”tøffe” laksefluer.

Denne todelte artikkelserien skal handle om noen av de forskjellige syntetiske vinge og hackle materialene som er tilgjengelig i markedet. De fleste bruker en del syntetiske glittermaterialer i vingen og kroppen på laksefluene, men vingen i laksefluene bindes stort sett av hårmaterialer som Rev, Ekorn, Tempelhund. Det er kommet nye regler for import av bla Tempelhund, det er ikke lov og innføre dette til Norge av forskjellige grunner. Derfor vil mange fluebindere få problemer med de lange hårvingene når lagrene for Tempelhund er tomme i Norge.

Granbokohrva, Flashn Slinky - helsyntetisk vinge.

 

The Fire, Flashn Slinky – helsyntetisk vinge.

 

Blålystuba, Flashn Slinky – helsyntetisk vinge.

 

Familien Highlander, helsyntetiske vinger. Black Green Higlander, Flashn Slinky. Green High variant, SF Blend..

 

Det kan være vanskelig ellers også og få tak i god kvalitet på hår og hackle, mange laksefluebindere synes at dette er et stadig problem de møter på. Problemstillingen er at det er vanskelig og finne lange nok hår, og at struktur og farge i hårene kan være for dårlig. På hackle siden er det ofte problemer med og finne lange og myke nok hackle, samt at fargene kan variere slik at man ikke finner ”godfargen” til favorittflua. Ved å bruke syntetiske materialer til vinge og hackle vil disse problemene bli mindre og det dukker faktisk opp spennende muligheter for å fornye de etablerte mønstrene våre.

Jeg har brukt syntetiske vingematerialer i vingene på mine laksefluer en stund allerede, og min erfaring med dette er veldig god, men jeg vil nok ikke gå over 100 % til og binde alle mine mønster i helsyntetiske vingeversjoner. Grunnen til dette er at mykheten i hårvinger er viktig i noen mønster og ikke minst under fiske på liten vannstand med lav strømhastighet i elva. Et annet ”lite” problem syntetiske vingematerialer har, er at det som regel er mye glitter i disse, og det er ikke alltid jeg ønsker og ha glitter i fluene. Det går an å gjøre noe med dette i Flashnn Slinky materialet, da det bare er og nappe ut flashstråene, eller du kan binde med et materiale som heter Frizz Fibre – dette er uten glitter. Det er i tillegg vanskelig og matche mykheten i de vanlige hårmaterialene med syntetiske vingematerialer. Jeg vil tilføre at vi i mange år og med gode laksefangster har bundet laksefluene med hår fra geit og hjort, dette er absolutt ikke myke hår. Det finnes noen originale mønster som har vinger av disse stive hårene, og som også brukes slik i dag. Derfor vil det under mange forskjellige forhold i elva ikke være noe problem og binde laksefluene med helsyntetiske vinger.

Det er spesielt to forskjellige vingematerialer jeg har funnet interesangt, de første heter Flashn Slinky, og det andre heter SF Blend.

Flashn Slinky.
Dette vingematerialet har jeg skrevet om tidligere i artikkelen ”Livsfarlige tubefluer for tidligfiske”. Sesongen 2008 fikk jeg flere flotte lakser på fluer som var bundet med dette materialet, og spesielt Yellow White Wing flua sørget for at jeg fikk oppleve noen spennende øyeblikk med bøyd stang og skrikende snelle langs elva.
Flashn Slinky er det stiveste av disse to materialene, derfor liker jeg godt og bruke det på stor og kald elv, men også under sommerflomfiske og mellomvannstand er dette materialet helt suverent i fluene. SF Blend er noe mykere, og derfor finere til de mindre fluene på mellomstor elv og mindre vannstand. En annen forskjell er at Flashn Slinky har en sterkere fargestyrke, grunnet tykkere flashstrå som er innblandet i materialet. Dette passer da veldig fint fordi jeg ønsker mer fargetstyrke på fluene jeg bruker på større elv. Du trenger altså ikke binde inn andre flashmaterialer når du bruker disse to vingematerialene.
Lengden på Flashn Slinky er hele 22 cm, dette gjør at du aldri får problemer med å binde selv de lengste vingene. Tenk deg fordelen; du vil alltid få lange nok vinger, og du vil alltid få den samme kvaliteten i forhold til struktur og farge i vingene dine!
Ser vi på selve materialet, altså ikke flashstråene som er innblandet – så er dette et helfarget syntetiske hår. Materialet er i tilegg litt krusete, og det er mykt nok til at du kan ”brette” vingen slik jeg gjør på tubefluene mine, dette hjelper meg til og binde lange vinger uten at de henger seg opp i kroken når jeg fisker med flua. Det er heller ikke er noe problem og lage taperte vinger med dette materialet slik at du får en fin og naturlig avslutning på vingen. En annen ting som gjør at jeg liker dette materialet så godt, er at flua får et helt annet fargeinntrykk i bløt tilstand. Du må bare se det i elva for og forså hva jeg mener, flua blir liksom i større grad kamuflert fordi at materialet blir noe transulent og dermed mer gjennomskinnelig en vanlige hårmaterialer.

 

Flashn Slinky serien har en del spennende fargevarianter i flere grønne, grå og blå farger, samt også i de vanlige klarfargene som brukes ofte i de originale mønstrene. Jeg liker godt den hvite varianten, da det bestandig er et problem og skaffe gode hvite hår til laksefluene. Flashn Slinky brukes også en del i sjøørretfluer for fiske i saltvann, og spesielt brukes det mye i fiskeimitasjoner for og friste sjøøretten. Men laksefiskeren har ikke tatt dette i bruk så mye enda, og jeg mener at det bør han gjøre – for dette materialet er svært spennende og binde med!

SF Blend.
Dette materialet er et nytt materiale i Guidelines fluebindersortiment, jeg tror at dette vil bli favoritten til de fleste av oss. SF Blend er mykere en Flashn Slinky, og dermed lettere og binde med. Materialet er svært lett og bearbeide, og har en veldig fin struktur i hårene. De fleste binder fluer som er fra 8- 10 cm i vingen og mindre, med dette materialet kan du binde de minste laksefluene også uten at vingen blir for stiv, dette vil si at du også kan binde på vanlige laksekroker. Det kan bindes inn på tradisjonell måte, eller også som jeg gjør med ”brettede” vinger. Lengden på SF Blend er også 22 cm, slik at du kan bruke dette som toppvinge også på de største fluene, fargeutvalget er fantastisk, og klarfargene som grønn, gul, rød, orange er veldig fine i fargen. Dette er farger som ofte brukes i mange originale laksefluer. Begge disse materialene er drøye i bruk, du lager mange fluer bare på en ”lengde” om du passer på og klippe dette riktig. Husk også at SF Blend er lett og tapere vingen med, slik at du får en naturlig avslutning på vingen på samme måte som du får med naturlige hårmaterialer. Det er ikke måte på hvor spennende fargekombinasjoner du kan binde vingene med SF Blend. Du kan også blande Flashn Slinky med SF Blend, jeg binder da undervingen med Flashn Slinky og overvingen med SF Blend. Det er heller ikke noe problem og kombinere SF Blend med vanlige hårmaterialer! SF Blend har også denne flotte transulente fargen i vannet, dette gjør fluene faktisk noe kamuflerte. Bruker du farger som hvit, lysblå, grå, mosegrønn (oliven) så viser du laksen noen nye transulente fargeinntrykk den ikke har sett for ofte, fordi denne transulente effekten er best med disse fargene. Du må bare prøve SF Blend til laksefluene dine, vingene får en veldig flott fargeglød som er vanskelig og gjenskape med andre materialer.

Yellow White Wing, med flott vingeprofil.

 

Yellow White Wing, SF Blend – helsyntetisk vinge.

 

Natteravnen, SF Blend – helsyntetisk vinge.

 

Nightkiller Purple, SF Blend – helsyntetisk vinge.

 

Nightkiller Blue, Nightkiller Purple, SF Blend helsyntetiske vinger.


I del to av denne artikkelserien skal jeg skive om syntetiske hackle, og hvordan materialer du kan bruke som hackle. Dette gjør at du i dag kan binde deg flotte laksefluer som er helsyntetiske, altså uten naturlige materialer, det er spennende det!


Til topp
E-mail j-granbo@hotmail.com - Copyright © 2019
Til topp