Facebook

Moderne og ”tøffe” laksefluer – del 2.

Siste del av denne artikkelserien skal omhandle syntetiske materialer til kroppshackle og fronthackle, jeg har testet noen produkter som jeg liker veldig godt og bruke i noen av fluene mine. I første artikkel skrev jeg om syntetiske vingematerialer, de fluene du ser bilder av i denne artikkelen er faktisk helsyntetiske laksefluer hvor vingene er bundet av de samme materialene jeg skrev om sist, og kropp og fronthackle bundet av de materialene jeg presenterer her. Jeg liker veldig godt og binde tubefluene slik, det er en veldig spennende fargeglød du får i fluer bundet helt uten naturmaterialer, du kan aldri gjenskape denne fargegløden med vinger av hår eller hackle fra høne eller hane.

Helsyntetiske laksefluer klare for oppdrag.

 

Ikke juletrær.
Hvis du binder ei lakseflue med hårvinge og vanlig hackle og blander inn mye flashmateriale i vingen blir fluene mer lik det som kalles ”juletrær”, dette navnet har noen ganger en negativ betydning også. Helsyntetiske laksefluer får som jeg nevner en helt annen fargeglød om du binder med de materialene jeg anbefaler her, fluene glitrer på en helt annen måte – jeg synes rett og slett at de er svært spennende og ha noen slike i flueboksen.

Valg av materiale og farger.
Det er spennende og lete etter den rette fargekombinasjonen blant de syntetiske materialseriene, de er alle forskjellige med de fordelene det gjør for oss fluebindere. Når jeg planlegger et mønster som skal bindes i helsyntetisk drakt, så leter jeg etter farger og materialer som gjør at jeg ikke får noe fargeavvik i forhold til kroppshackle, vinge og fronthackle – dette gir meg det beste ”lyset” i flua. Og om jeg synes flua er vakker, er elva ofte enig med meg og skjenker med nå og da en laks på drømmeflua mi.

Kroppshackle.
Jeg liker svært godt og binde noen av fluene mine med syntetisk kroppshackle, dette hjelper deg til og få et flott lys helt innerst i flua. Prøv å binde deg en flomtube som du skal fiske med på brun elv, bind inn syntetisk kroppshackle av Angel Hair, Tri Global eller Polar Chenille, da vil du se hva jeg mener. Binder du i tillegg fronthackelet av syntetiske materiale får du ei flue som ser helt annerledes ut en de fleste andre.

Angel Hair.
De fleste fluebindere i dag kjenner dette materialet godt, Angel Hair serien har noen vidunderlige vakre fargevarianter, og ofte med innblandet flashfibre av andre farger. Dette materialet brukes mest som vingeinnleg i hårvinger, men noen laksefiskere har oppdaget at dette også er et svært fint dubbingmateriale. Materialet består av veldig tynne og myke fibre, derav navnet ”Angel Hair”. Derfor egner det seg knallbra som både kropp og fronthackle også. Du trenger da en roterende dubbing twister for og lage hackle av dette. Lag ei dubbing løkke, klipp av en bunt med Angel Hair, legg så dette inn i dubbing løkka og snurr rundt twisteren – da sprer fibrene seg utover og hackelet dannes. Bruke ei nål til og nappe ut alle fibrene som har hengt seg opp på bindetråden slik at det sprer seg jevnt, klipp deretter kroppshackle fasong med ei saks før du legger dette på kroppen på flua.

Kroppshackle av Angel Hair.

 

Kroppshackle av Angel Hair.

 

Wing`n Flash.
Dette materialet er heller ikke noen nyhet på markedet, men som Angel Hair brukes dette mest som vingeinnlegg og dubbingmateriale. Wing`n Flash er også et tynnfibret og mykt materiale, årsaken til at jeg liker dette materialet så godt er fargeutvalget. Dette er materialet som gir deg de ”rene” klassiske fargene du trenger til originale mønster. Her får du alternativer i svart, rødt, grønt, kobber o.s.v uten at det ligger andre flashfibre med brytende glitterfarger innbakt i materialet, noen mønster er best med de ”rene” fargene.
Derfor liker jeg dette materialet til både kropp – og fronthackle på laksefluene. Når du skal lage fronthackle med Wing`n Flash så gjør du det samme som med Angel Hair.

Polar Chenille.
Dette materialet er spunnet med lange syntetiske fibre i chenille, det vil si at dette fester du bare på kroppen og binder i vei uten for mye forarbeid. Det er god avstand i mellom fibrene på hovedtråden slik at dette hackelet ikke blir så tett som Angel Hair vil bli, dette gjør at du kan lage et meget pent kroppshackel av Polar Chenille, du kan også klippe det til en tappert fasong, du vil i samme prosses får fibrene kortere om du ønsker det.
Dette materialet er ikke så godt egnet å bruke til fronthackle grunnet at hovedtråden som chenillen er spunnet på, er litt for tykk - du vil da få problemer med div Cone Heads o.s.v. men det er ikke noe problem og lage en tynn krans rundt fronthackelet slik at det lyser opp litt ekstra fremst i flua! Du kan se bonussporet til Håkan Norling på ”Fiskesommer i Gaula” filmen, han bruker dette materialet også i halen på tubefluene.

Kroppshackle av Polar Chenille.

 

Tri Global Hackle.
Dette er også et ferdig spunnet glittermateriale for bruk til kroppshackle på laksefluer eller fiskeimitasjoner til sjøørret fiske. Fibrene er noe stivere, men har en sterkere fargestyrke en Polar Chenille`n. Tri Global leveres i to forskjellige lengder, og det er den i large størrelse som egner seg best for laksefluer. Fargeutvalget er like spennende som en fisketur, det er bare å velge og vrake i spennende varianter til favorittflua de. Tri Global egner seg ikke til fronthackle, det blir for stivt, tykt og kort.

Kroppshackle av Tri Global Hackle.

 

Fronthackle.
Det er Angel Hair eller Wing`n Flash som er de beste syntetiske materialene til fronthackelet, grunnen til dette er at de er mykere en de andre, samt at det blir lettere og mye penere når du lager dette med en roterende dubbing twister. Når du skal lage fronthackle med Angel Hair eller Wing`n Flash så gjør du det samme som på kroppshackle, men det kan være en fordel og samle bunten tettere, slik at lengden på innbindingspunktet ikke blir for lang fordi dette gjør at avslutningen på hodet blir vanskelig og gjøre ferdig. Hemmeligheten her er og bruke lengre fibre, og tynnere bunt – da blir hackelet lettere og jobbe med – og mye penere.

Slik binder du inn fronthackle av Angel Hair.

 

Se det lyset helt fremst i flua.

 

Se det lyset i fronten av en helsyntetisk Yellow White Wing.

 

Helsyntetisk Black Green Highlander.

 

Helsyntetisk Granbokohrva.

 

Helsyntetisk Red Butt.

 

Helsyntetisk Blålystube.

 

Helsyntetisk Nightkiller Purple med en fronthackle kombinasjon av Wing`n Flash og Angel Hair.


Du kan lese mer om disse materialene i den nye fluebinderkatalogen til Guideline.

Mvh.
Jan Erik.


Til topp
E-mail j-granbo@hotmail.com - Copyright © 2019
Til topp