Facebook

Fluefiske med enhåndsfluestang og skyteklumper.

Elva er perfekt denne kvelden, du lister deg ned til vannet og i strømmen ser du storlaksen vake. Du drar snøret av snella, gjør deg klar til å legge flua perfekt foran laksen; skyteklumpen kastes langt ut i elva og i det laksen tar flua og du løfter den smekre enhåndsstanga for og kroke laksen, ja da har du opplevd selve sommerdrømmen.

Fluefiske etter laks og sjø ørret er fantastisk spennende med enhåndsfluestang og skyteklumper. Med dette snøresystemet vil du effektivisere fisket ditt enormt, utfordringer som sterk vind, trange plasser, lange kastelengder, Spey kast og store fluer eller fiske med synkesnører er lettere og utføre med et moderne skyteklumpsystem.

Jeg har fisket med enhåndsstang og skyteklumper i snart 20 år, og i denne perioden har jeg flyttet mange grenser for hva som er mulig og gjøre med ei enhåndsfluestang. Jeg har pr i dag til sammen fanget 18 lakser over 10 kilo på enhåndsstanga, mye av æren for dette tilegner jeg synkesnørefisket. I dag er det faktisk ganske lett og fiske med synkesnører på enhåndsstanga, grunnet de moderne skyteklumpene.

Hva trenger du?
Ett komplett skyteklumpsystem består av 2 deler, den første delen som skal monteres til backingen, er skytelina. Det finnes et utvalg av skyteliner, slik at du kan velge en som passer deg og ditt fiske, (se avsnittet, ”skyteliner”). Siste del er da selve skyteklumpen, som igjen monteres til skytelina ved hjelp av ett løkkesystem. Det finnes et stort utvalg av forskjellige skyteklumper, (se avsnittet, ”hva finnes”).

Hvordan fungerer en skyteklump?
Når du kaster skal skyteklumpen hele tiden være utenfor toppringen på stanga; lengden fra stangtoppen og ned til skyteklumpen skal være like lang som lengden du trenger til ditt dobbeltrekk, denne posisjonen kalles ”overhenget”.
Du skal ikke slippe ut snørelengde underveis i oppbyggingen av kastet, slik som det ofte gjøres med et WF snøre. Med skyteklumpfiske skal du holde samme linelengde i lufta, så skyter du snøret utover vannet fra samme posisjon. Dette vil med andre ord si at du har hele snørets vekt på utsiden av stangtoppen, denne funksjonen gjør at du ladder stanga med full kraft på en enkel måte, derfor er det veldig lett og kaste langt i alle situasjoner selv med ei enhåndsstang. Husk at stangbevegelsen i fremkastet skal stoppes ca kl 10, det er også en fordel om du greier og stoppe stangen kontant samtidig som du slipper snøret utover vannet, dette vil hjelpe deg til og ladde stangen maksimalt.

Jeg fisker med skyteklumper fra Guideline. Disse er designet for de moderne stangaksjonene våre, dette vil si at det ikke finnes noen taktforskjell eller hastighetsforskjell i mellom stang og snøre. Det er dessvære svært vanlig at mange fiskere ikke har snører som favoriserer stangens aksjon, da oppstår det en taktforskjell og hastighetsforskjell i mellom stang og snøre, det er dette som gjør at det blir vanskelig og fiske i vind, eller og strekke fortommen perfekt på vannet.

Fordelen.
Fisker du med enhåndsstenger fra klasse 6 til 9, bør du prøve skyteklumper til ditt fiske. De fleste som fisker etter sjøørret og laks med stenger i klasse 6-7 fisker i dag med WF snører, fra klasse 8-9 til laksefiske er det noe mer vanlig og bruke skyteklumper. Jeg sier ikke at du skal slutte å fiske med WF snører, men i mange situasjoner vil du fiske mer effektivt med en skyteklump, derfor vil en kombinasjon av å fiske med begge disse snøresystemene være det beste.
Fordelen med en skyteklump, sammenlignet med et WF snøre, er at du kaster lengre på en lettere måte, du trenger egentlig bare en baksleng før du skyter snøret ut. Det er bedre og kaste i sterkere vind også, grunnet at snørehastigheten er mye høyere, dette hjelper deg til at snøret presses bedre gjennom vinden. Om du ønsker og fiske med store fluer eller tubefluer er dette også mye lettere med en skyteklump. Fisker du på trange plasser der du trenger Spey kastet eller Snake Roll så er dette også mye lettere med en moderne skyteklump. Sist men ikke minst, grunnet løkkesystemet på skyteklumpene er det veldig raskt og skifte til et annet skyteklump om du ønsker og endre fiskestrategien i forhold til dybden i elva du fisker på.

Mulighetenes verden!
Skyteklumper vil hjelpe deg til og fiske så effektivt som det er mulig og gjøre i enhver situasjon. Du kan selv justere lengden/vekten på din skyteklump. Med dette systemet kan du designe dine egne snører slik at du får maksimal kraft ut av stangen din til enhver tid.Hva finnes?
Det finnes tre forskjellige kategorier med skyteklumper.

Nr 1, er flytesnører, disse brukes under det normale sommerfisket med mindre fluer for overflatefiske.

Nr 2, er flyt/synk snører, disse er mine absolutte favoritter. Utvalget her er; flyt/synk 1, flyt/synk 3 og flyt/synk 5. Disse snørene hjelper deg og fiske dypere på en lettere måte fordi du har en flytende bakdel og en synkende spiss, derfor er det lettere og løfte snøret ut av vannet for å kaste. Jeg bruker disse snørene som ”sommersynkesnører” til mitt laksefiske, når elva er forholdsvis liten og varm er det svært effektivt og fiske ”dypt og raskt” med flua. Dette hjelper deg til og oftere komme i kontakt med storlaksen. Og akkurat denne fisketeknikken er disse snørene helt perfekt og bruke til. Fisker du på ”stillevannsfiske” etter ørret i kaldt vann på dager uten klekkinger, er disse snørene vanvittig bra.

Nr 3, er synkesnørene, det finnes et stort utvalg av synkesnører for enhåndsfisket også. Disse leveres fra synkegrad ”Hover” til ”synk 6”. Guideline sine nye synkesnører er meget gode snører, snørene har en ”3D” oppbygging. Dette vil si at bakerste del er av en lettere synkegrad en midtdelen og frontdelen på snøret. Derfor er det lettere og løfte snøret opp av vannet for og kaste på nytt, dette konseptet hjelper deg faktisk også til og fiske dypere en med de gamle synkesnørene. Fluekasting med disse synkesnørene er en drøm og mye lettere en du tror fordi at snørene på grunn av ”3D” konstruksjonen blir tyngre mot spissen av snøret, derfor vil snørebukta forsinkes i overrullingen, noe som vil hjelpe deg til og kaste svært langt. Jeg fisker mye med synkesnører i løpet av sesongen, det er mange forhold i elva og forskjellige strømpartier som favoriserer et synkesnøre, det er svært viktig i mange situasjoner at man får flua ned der laksen står i hølen eller strømmen.


Skyteklumper, bare for laksefiske?
I Norge og Sverige er det mest vanlig og bruke skyteklumper til laksefiske i elv, men det er mange fluefiskere som bruker skyteklumper til sjøørretfiske i sjøen også. Fordelen med skyteklumper og stillevannsfisket er kastelengden du oppnår, føler du at du vil kaste lengre - er dette de beste snørene du kan bruke. Fisker du på vindutsatte dager, kan du fortsatt fiske effektivt med enhåndsstanga pga skyteklumpens hastighet i lufta. Og ønsker du og fiske dypere er dette svært effektivt med skyteklump.
For stillevannsfisket fra land, og gjerne fra båt vil du kaste lengre en du noen gang har drømt om. Det blir da svært viktig og velge rett skyteline under dette fisket.

Begrensingen!
Med skyteklump vil du som sagt oppnå en høyere snørehastighet i kastet, dette gjør at de fleste ørretfiskere ikke bruker skyteklumper fordi en pen presentasjon er svært viktig under imitasjonsfiske og smygjakt som ofte representerer ørretfiskestrategien.
Men du kan bruke en skyteklump om du ønsker; spesielt til de grovere ørretfisket og når du trenger ekstra lange kastelengder. Jeg fisker ofte med tørrfluer og nymfer på mitt laksefiske og da med stenger i klasse #5 eller #6, og for og oppnå en pen presentasjon så kaster jeg ikke med full kraft på verken dobbeltrekk eller armbevegelser. Samtidig som jeg også bremser skytelinens hastighet i mellom fingrene, dette gir en svært bra presentasjon med lange fortommer og små fluer.
Jeg vil tilføre at jeg faktisk ganske ofte fisker laks med enhåndsstang i lettere klasser, dette er eventyrlig spennende. Min største laks på enhåndsstang i klasse 6 veide 10 kg, da fisket jeg med en flytende skyteklump og ei Streaking Caddis i krokstørrelse 10 på enkelkrok. Min største laks på femmer stang veide ca 5 kilo, flua var en Rakkelhane i størrelse 14, laksen tok flua som en storørret, jeg kan love deg at den fighten glemmer jeg aldri.

Fisker du i små elver eller vann, der kastelengden din ikke trenger og være lengre en 8-15 meter, så er ikke skyteklumpen så veldig behagelig grunnet løkkesystemet. Løkkene vil da forstyrre kastet, fordi at disse vil trekkes for mye fram og tilbake gjennom toppringen i stanga. Men trenger du og kaste lengre en 15 - 20 meter, så vil skyteklumpen være svært effektiv både med rullekast, Spey kast og grove vinklingsendringer.

Skyteliner.
Det finnes to forskjellige kategorier med skyteliner.

Nr 1, er skyteliner med coating, mange liker disse fordi de er tykkere og dermed lettere og holde med fingrene. Skyteliner med coating er også fine og bruke om du fisker fra båt, fordi disse ikke krøller seg så lett og er lettere og ordne opp igjen om de skulle krølle seg. Begrensingen med disse er kastelengden, denne varianten har en større friksjon mot stangringene derfor kaster du kortere med denne. Det er heller ikke så lett og bruke dobbeltrekket så effektivt med denne typen skyteliner, fordi du får en bremsende effekt mot draringen i bunndelen av stanga.

Foto: Jussi Sjölund.

Nr 2, er de moderne ”glatte skytelinene”, disse er helt klare mine favoritter. Med ei skyteline av denne sorten kaster du mye lengre enn med en coating skyteline. Det finnes to varianter av de ”glatte” skytelinene innen Guideline systemet. Den ene er en flytende skyteline som heter Shooter, denne har hule kammer innvendig og derfor flyter den bedre. Denne skytelina er og foretrekke der hvor du vader mye når du fisker, denne skytelina slipper lettere fra vannet grunnet flyteevnen.
Den andre varianten heter ”Compline”, denne synker noe ned i vannet, grunnet at dens oppbygging er ”massiv”, altså uten disse hule kamrene. Dette er den beste skytelina og fiske med der hvor du fisker fra land og i de raskere strømpartiene av elva, fordi den tåler mye mer juling mot steiner osv. Denne skytelina er også stivere, samt at dens ovale form gjør at den styrer snørebukta bedre; dette er viktig når du kaster fra land eller fra en båt grunnet at du vil oppnå en sinnsyk snørehastighet på skyteklumpen når du ikke fisker utvadende med denne skytelina. Så om du ønsker ei ”glatt” skyteline for ditt stillevannsfiske fra land eller fra båt, er dette den rette modellen.

De ”glatte ”skytelinene har noe minne, grunnet materialet de er produsert i, noen fiskere synes dette gjør skytelinene vanskelige og bruke. Men du trenger egentlig bare og strekke dem før du starter og fiske med dem, jeg gjør dette med og strekke meter for meter ettersom jeg øker kastelengden. Det er bare å holde lina stram i mellom hendene og strekke den ut. Når du har gjort dette et par ganger blir begge disse skytelinene helt perfekte.

Kasteteknikken!
Du vil oppleve et helt nytt liv i enden av enhåndsstanga når du fisker med en skyteklump, du kan bruke alle kasteteknikker som finnes, overhodekast, Spey kast, Snake Roll og kombinasjonene av disse, samt alle backhand teknikker. Følelsen du får med enhåndsstanga når du enten med ett rullekast eller første fase av Spey kastet kombinerer med et overhodekast er bare helt ubeskrivelig, og dette er bare starten av kasteopplevelsen, Du vil kaste effektivt i de trangeste fiskesituasjonene; og med vinklingsendringer opp i mot hele 180 grader på stillevannsfiske med hjelp av Snake roll teknikken vil du presentere flua kjapt i vaket til drømmefisken. Skyteklumpen hjelper deg til og ladde stanga med full kraft på en enkel måte, det er ingen andre snører som kan gjøre dette like effektivt.
Med normal kasteteknikk og bruk av dobbeltrekket, samt en moderne stangaksjon med tilpasset skyteklump vil du garantert få nye opplevelser på fisketuren.

Praktiske råd.
Når du står utvadet i vannet er det lurt å legge skytelina i mellom fingrene på en god måte, dette hjelper deg til å ha bedre kontroll slik at skytelina ikke krøller seg og dermed fester seg i stangringene når du kaster.
Når du så skal ta et nytt kast, legger du opp skytelinen på følgende måte; den første løkka skal være 1 meter lengre en den neste, det samme med løkke nr 2 og 3 også. På denne måten vil du ha 2-3 løkker i mellom fingrene som blir kortere og kortere ettersom du trekker inn skyteklumpen for neste kast. Legg skytelina i mellom fingrene slik: første og lengste løkke legges i mellom pekefinger og langfinger, løkke nr 2 legges i mellom langfinger og ringfinger, og til sist så legges løkke nr 3 i mellom ringfinger og lillefinger. Holdepunktet på skytelina når du kaster legges mellom tommel og pekefinger, alt dette sørger for at skytelina går ut igjennom stangringene uten problemer.

Når du fisker fra land eller båt holder det at du sprer skytelina under deg i kontrollerte løkker.

Tilpasning av skyteklumpen.
Mange synes at dette kan være vanskelig, utfordringen er og vite hvor lang eller tung skyteklumpen skal være i forhold til vektklassen på stanga og i forhold til stangens aksjon. Det kan være vanskelig og kjøpe rett vektklasse på skyteklumpen også, jeg har følgende råd til deg:

1) For fiske på normale plasser hvor du fint kan bruke det vanlige overhodekastet eller et Spey kast hvis det er sterk vind, kjøper du en klump som tilsvarer vektklassen på stanga: En stang i klasse 8 skal da ha et snøre i klasse 7-8.
2) Fisker du på trange steder hvor du trenger et Spey Kast eller Snake Roll, kjøper du et snøre i klasse 8-9 SH til denne stanga, dette snøret blir da noe kortere en det i klasse 7-8, men veie det samme. Stengene tåler også noe mer vekt på skyteklumpen hvis du kun skal bruke Spey eller Snake Roll. Dermed vil du kunne ladde stanga med full kraft på en enklere måte i de trange fiskeposisjonene.

Kappetabellene nedenfor gjelder enhåndsstenger som har en noenlunde moderne stangaksjon. Gramvekten kan variere noe for de forskjellige stangfabrikantene med forskjellige stangaksjoner.

Kappetabell for kombinasjonen mellom Spey og Overhode kast i normale posisjoner.
Vektklasse 6 = 15 gram.
Vektklasse 7 = 17 gram.
Vektklasse 8 = 19 gram.
Vektklasse 9 = 20 gram.

Kappetabell for snører som kun skal brukes til Spey kast og Snake Roll i trange posisjoner.
Vektklasse 6 = 17 gram.
Vektklasse 7 = 19 gram.
Vektklasse 8 = 21 gram.
Vektklasse 9 = 22 gram.

Prøv laksefiske med enhåndsstangen, dette er veldig spennende og ofte svært effektivt under forhold i elva når vannstanden er fra mellom til liten elv.

God tur.

Mvh.
Jan Erik Granbo.
Granbo Flyfishing.
www.granbo-flyfishing.no


Til topp
E-mail j-granbo@hotmail.com - Copyright © 2019
Til topp