Facebook

Det viktige snørevalget.

Jeg velger fluesnøre før jeg velger flue, vannstand, temperatur og strømhastighet er de faktorene som studeres før jeg velger fluesnøre. Når jeg har funnet det snøret som vil presentere flua i riktig posisjon i forhold til overnevnte faktorer, så velger jeg flue! Jeg er en fluesnørefreak, jeg har fullstendig dilla på fluesnører, jeg har i mange år hatt større fokus på fluesnørevalget en på valg av flue. Etter at jeg forsto at det var minst like viktig hvor i elva jeg fisket i forhold til dybde, så økte jeg fangstene mine betydelig samelignet med den tiden hvor fokusen kun lå på fluevalget. Og ikke minst så kunne jeg notere flere store lakser i fangstboka, spennende!

Du kan lese om mine teorier i artiklene som heter ”Er det flua eller snøret som fanger laksen” og ”Fluesnøreboksen”. Her finner du detaljert stoff om mine erfaringer om fluesnører.


I denne artikkelen skal jeg skrive om et snøre som så dagens lys for 2 sesonger siden; nemlig det etter hvert så populære Streamdip snøret i Guideline Power Taper serien. Dette er ett flyt/synk snøre med en frontdel i synkegrad 5. I mine artikler skriver jeg mye om flyt/synk 3 snøret til Guideline, dette snøret har vært mitt favorittsnøre i mange år. Nå har flyt/synk 3 snøret fått en ”konkurrent” i Streamdip snøret, men og kalle det ”konkurrent” blir egentlig helt feil, fordi disse to snørene er begge fine og ha i fluesnøreboksen da de utfyller hverandre meget godt. Etter 2 sesonger i markedet, som også vil si 2 sesongers erfaring med fiske i elva, er det i dag veldig artig og kunne oppsummere dette som et kanonbra fiskesnøre. Erfaringen er udelt positiv, i Gaula har dette vært det mest solgte snøret de to siste sesongene, og jeg hører ellers også fra andre butikker på andre steder, at det er dette snøret som det selges mest av.

 

Mange grunner.
Det er mange grunner til at dette snøret er blitt så populært, det fisker bra under mange forskjellige forhold i elva, og i mange forskjellige elver! Og ikke minst er dette snøret en fryd og kaste med, aldri noen gang har du hatt muligheten til og fiske så dypt på en så lett måte.

I smålakselver kan du fiske med dette snøret under både vårflom og sommerflom, husk bare og juster fortomslengden i forhold til strømhastighet og dybde (les artikkelen om fortommer).
I de dype hølene kan du også fiske med dette snøret på normalvannstand selv i de mindre elvene, husk og juster fortomslengden nøye da også.

I mellomstore elver kan du fiske med dette snøret under normale flomforhold, blir det storflom på våren kan det være greit med et s2/s3 i denne elvestørrelsen. En sommerflom innehar varmere vann, sammenlignet med en vårflom på samme vannstand, derfor vil dette snøret også fiske veldig bra under slike forhold i elva. Med normalvannstand kan du fiske med Streamdipen på mange forskjellige steder i elva, slik sett er dette snøret veldig aktuelt som et godt allround synkesnøre i mellomstore elver og store lakseelver.

Under vårflomfiske i de store elvene vil et synkesnøre være det beste valget, det brukes da ofte snører som s2/s3, s3/s4 og s4/s5. Når vårflommen har dempet seg, og vi får normalvannstand vil Streamdipen være et av de snørene jeg fisker mest med. Jeg fisker med dette snøret selv på liten vannstand, spesielt i de dypere hølene og strieste strykene – der man ofte finner laksen når elva blir liten og varm, med det resultatet at laksen blir sky og vanskelig å lure til hugg. Derfor kan jeg oppsummere med at Streamdipen er et av de snørene jeg fisker mest med hele sesongen.

 


Flyt/synk snører.
Denne kategorien skyteklumper fungerer som et sink tip snøre, dette gjør at snørene er lette og løfte ut av vannet når du skal gjøre et kast fordi bakerste del er flytende, og det er kun frontdelen som synker. Denne egenskapen gjør at du kan fiske ganske dypt ned i elva på en lett måte, mange fluefiskere har tatt til seg både flyt/synk 3 og flyt/synk 5 snøret på en sånn måte at de elsker disse snørene fordi fisket blir enklere og mer effektivt.

 

Jeg bruker og benevne disse snørene som ”sommersynkesnører” fordi at du kan fiske ganske dypt når elva er i normal og liten vannstand, derfor er dette blitt et av de mest brukte snørene for min del i Gaula under normalvannstand. Når elva blir liten så er det også mange steder jeg fisker med Streamdipen, det er vel ingen hemmelighet at det er den store laksen som er mest spennende og jakte etter. De største laksene står alltid vanskeligst til, men faktisk med enten flyt/synk 3 eller Streamdipen lykkes jeg oftere og komme i kontakt med den store laksen selv på liten vannstand. Det er ingen overdrivelse og si at det er på disse to snørene jeg har høyest snittvekt på laksene mine, sett hele sesongen under ett. Det er derfor jeg sier at disse 2 snørene utfyller hverandre godt, noen høler blir for dyp for flyt/synk 3 snøret, og noen høler blir for grunne med flyt/synk 5 snøret. Derfor føles det helt fantastisk at jeg bare kan skifte snøret etter elvens karakter i forhold til strømhastighet og dybde.

 

Dypt og raskt.
Dette er en egen fiskestrategi/teori jeg har, denne måten og fiske flua på når laksen står på bunnen og sturer når elva er liten er meget effektiv. Jeg tar større lakser på denne måten sammenlignet med flytesnøre og overflatefiske, jeg har veldig lyst til å fortelle deg at i sesongen 2008, tok jeg 2 enhåndslakser som veide 12,3 og 12,5 kg på liten vannstand. Fiskestrategien var selvfølgelig etter ”dypt og raskt” teorien. Dette gjorde at jeg nå kunne notere 16 lakser over 10 kg på enhåndsen i fangstboka mi, det aller meste av æren for dette tilegner jeg flyt/synk snørene. Og hvor mange jeg har tatt i mellom 7 og 10 kg opp i gjennom årene det vet jeg ikke.

Dypt og sakte.
Denne fisketeknikken har jeg ikke noe god tro på under fiske på liten elv, dette fungerer bedre på stor elv med vårflom. Jeg liker bedre og fiske flua med god fart når elva er liten, erfaringsmessig gir dette bedre fangst, ønsker man i tillegg at denne fangsten som ofte som mulig skal bestå av store lakser, må man i tillegg fiske dypere. Hvis du velger et ”rent” synkesnøre under fiske på liten elv, vil du fort oppleve at snøret går fast i bunnen, grunnet at strømhastigheten blir for lav. Det er veldig lett og skremme laksen på denne måten. Om du er heldig med valget av et ”rent” synkesnøre med tanke på at du ikke går fast i bunnen; så er allikevel min erfaring at laksen som oftest ikke tar flua, fordi at hastigheten på snøret/flua i vannet blir for sakte. På liten vannstand blir sikten veldig god i vannet – derfor ser laksen fluene lettere fra sin standplass, og det er dette som gjør at den ikke oppfatter flua som noen trussel når den endelig passerer laksen. Det er derfor ett flyt/synk snøre er bedre, fordi det fisker raskere gjennom strømmen grunnet flytedelens posisjon i overflatestrømmen, denne trekker da synkedelen/flua raskere over laksen standplass.

 

Nyhet 2009.
Jeg elsker og fiske med enhåndsfluestang etter storlaksen, og i den forbindelse er det svært spennende at Streamdip snøret kommer i enhåndsklasser for kommende sesong, det vil være mulig og velge i mellom klasse 7-8 og 8-9 for enhånds fluestenger i Power Taper systemet. De 2 første årene måtte jeg tilpasse en 8-9 dobbelhand til min 10 fot klasse 8 stang, dette var en noe nøysom jobb men det gikk ganske fint. Nå blir dette altså mye lettere, dette vil si at Streamdip snøret leveres i klassene 7-8 enhånds, 8-9 enhånds, 8-9 tohånds, 9-10 tohånds, 10-11 tohånds, 11-12 tohånds.
Jeg anbefaler alle som fisker med enhånds fluestang og lette tohåndsstenger og prøve dette snøre, nå kan du presentere flua på det dypet der den store laksen står, og det på en lettere måte en du trodde var mulig.
Men uansett hvilken stang du fisker med vil du selvsagt oppleve de samme fordelene som flyt/synk snørene gir.

God tur.

Hilsen en trøndersk fluesnørefreak.


Til topp
E-mail j-granbo@hotmail.com - Copyright © 2019
Til topp