Facebook

Anita Knudsen.

Det er ikke så mange kvinnelige fluefiskere her til lands, i løpet av de årene jeg har drevet med mine kurs, så har jeg truffet noen få og alle snakker de om det samme. Nemlig at det er synd at det ikke er flere kvinner som fisker med fluestang, det kan faktisk virke litt "skremmende" at det er så mannsdominert, også i søken etter mer kunnskap for og lære mer om denne fantastiske hobbyen. I den forbindelse så har jeg vært så heldig i komme i kontakt med Anita Knudsen fra Lillehammer, dette er ei ekte friluftsjente som elsker og drive med fluefiske. Da jeg tok kontakt med Anita og spurte om hun ville være med på dette interjuvet så sa hun ja med en gang, kanskje kan hennes iver for fluefisket smitte over på andre damer også.

Anita har drevet med fiske og friluftsliv siden hun var barn, hun tok jegerprøven da hun var 20 år, hun fisker også etter storørreten i Gudbrandslågen. Hun går på ski om vinteren, og skogsturer på høsten også, elsker rett og slett å bruke den Norske naturen så ofte hun kan. Hun trener også mye med fluestanga for å bli en bedre fluefisker og fluebinding driver hun også med. I sesongen drar hun til Trøndelag på laksefisket så ofte hun kan, dette er en tøff jente skal jeg si deg, bare les hennes fortelling om da hun fanget sin største laks helt alene på tur. Hun drar på laksefisketurer ofte alene også, dette kan nok virke litt fremmed for andre "fiskejenter" men som hun selv sier så elsker hun den gode stemningen langs elvebredden og spesielt den opplevelsen som det er og fiske alene i elva tidlig en sommermorgen. Anita har jobbet i motebransjen i 16 år nå, og driver nå sin egen motebutikk med dame og herreklær i Lillehammer.

1) Hvor mange år har du fisket laks med fluestang?

Kjøpte min første enhånds fluestang når jeg var 21, og tohånds året etter. Men det ble dessverre lite fisking og mest kastetrening av det, siden jeg kun kastet overhåndskast den gangen, så var det ikke mange steder jeg hadde rom nok til å få benyttet fluestanga. Det var først for 3 år siden jeg kan si at jeg begynte å fiske effektivt med fluestang.

2) Hvilke elver har du dine erfaringer fra, og hvilken er din favorittelv?

Jeg har fisket i Namsen, Driva, Drammenselva, Eidselva, Daleelva, Gaula, Stjørdalselva, Orkla. Jeg har de senere år mest erfaring fra Orkla, og må nok si at den ligger mitt hjerte nærmest og er en god nummer en. Jeg oppdaget Stjørdalselva i fjor sommer, og tror jammen den fort kan seile opp på en delt førsteplass med Orkla.

3) Hvor stor er din største fluefangede laks, og på hvilken flue fikk du denne?

Den tok jeg i Orkla en grytidlig julimorgen i fjor sommer. Jeg gikk et par runder med tohåndsen uten hell. Så jeg satte på en Ally-variant på min enhånds LTS X1 10 fot klasse 7.
Så begynte jeg nok engang å fiske meg nedover elva mens sola stod opp over horisonten, og lite ante jeg om at kun få kast etterpå skulle jeg få min livs opplevelse så langt.
Det hogg til i andre enden, og jeg jublet stille inni meg...første fisk på enhånds. Men så snill en fisk da tenkte jeg, så jeg la litt press på den for å se om den var så liten som jeg begynte å anta at den kunne være.....eller ikke være.
Da ble det kjør gitt, den rullet seg i overflata og raste nedover elva. To ganger var den langt nedenfor, og jeg hadde nesten tenkt å rope takk for kampen siste gangen. Slik ble det ikke, jeg vant til slutt, og landet en flott laks på 9,5 kilo.

4) Hva er dine 2 absolutte favorittfluer, og hvorfor?

Det er 2 fluer jeg alltid må ha i flueboksen.
Den ene er en Ally-variant som fungerer like godt i juli som i august, og da spesielt på lita varm elv.
Jeg har fisket med flere varianter av Ally, men det er denne jeg synes er mest effektiv.

Den andre er en Sunray-variant, og det er sjelden jeg ikke har brukt den på en av mine turer i elva.
Både på regntunge dager, og når elva er middels/stor og klar.
Den bindes i flere varianter, men det viktigste er at den har en fin dråpeform, og skal jo som kjent etterligne en liten ål.
Den jeg har valgt å presentere er en litt mer spennende variant.

 

Bindeoppskrifter:

Ally:
Tag: Sølvtinsel
Hale: Orange isbjørn, noen strå orange krinkelflash
Kropp: Halve med Fiery orange SLF, andre halve med svart SLF
Rib: Sølv tinsel
Ving: Svart ekorn
Hackle: Orange høne

 

 

Sunray:
Underving: Hvit Bucktail, over noen strå med flash
Overvinge: Svart Geit
Cheeks: Gulfarget grizzly hackle, jungle cook

Begge er bundet av og er etter mønster fra Stein Tore Larsen.

Anita oppfordrer alle damer til og prøve laksefiske med fluestang, det er bare helt topp og drive med dette.

Hilsen Anita.

 

 


Til topp
E-mail j-granbo@hotmail.com - Copyright © 2019
Til topp