Facebook

Årets fluer sesongen 2010, del 2.

 

En lørdagskveld sent på høsten - ca to måneder etter sesongslutt, er en perfekt kveld for å skrive om sesongens beste laksefluer: Det er tid for andre del av denne tradisjonelle artikkelen om sesongens beste laksefluer.
Det er typisk høstvær med sterk vind og mildvær ute nå, vinteren lar vente på seg selv om vi hadde noen vinterdager med snø for en uke siden. Dette sterke høstdraget er med på å gjøre sesongens minner enda sterkere fordi det akkurat nå virker så veldig lenge til før neste sesong kommer i gang.

Men alt dette hører sammen, fordi fluefisket er en totalopplevelse med gode minner som skaper erfaringer - og lengsel som øker kreativiteten. Vi fluefiskere har hyggelige stunder ved bindestikka når alle disse følelsene strømmer fritt gjennom blodårene; da binder vi de fluene som pånytt holder håpet, følelsen og spenningen oppe.

 

Takk Rotenon for atter en fight.

 

Del 2 av 2010 sesongen beste fluer skal faktisk igjen ta for seg den fantastiske lakseflua som heter Rotenon, og igjen må jeg berømme Randulf Tverrfjell sin tolkning av dette mønsteret.
Denne sesongen fikk jeg også junilaks på dette mønsteret bundet som tubeflue, dette skjedde i de øvre deler av Gaula. Laksen var i storlaksklassen og ga meg en stor utfordring på flomelv i en liten høl. Jeg fisket med Tripple Dencity snøret som heter s2-S4-s6 og dette snøret sammen med denne tubeflua sørget for at lykken ble utrolig stor da jeg kunne lande sesongen første storlaks.

I dag har jeg flere varianter av Rotenonflua i mine fluebokser, jeg har to utgaver tubefluer i 8 cm og 4 cm vingelengder. Jeg har bundet den i tradisjonelle enkeltkrokutgaver også og det er jo disse som har vært de beste killerne, disse binder jeg i str 6 og 8. Men du kan fint binde denne som små trebelkroker også; min sønn Steffen bandt noen Rotenonfluer i treble str 10 og 12 for noen år siden rett før Haltdalskurset dro i gang. Og denne flua ble årsaken til at flere kursdeltagere fikk oppleve gode stunder i enden av fluestanga, og ikke minst ble det satt personlige rekorder med denne flua montert på fortommen også.

 

Rotenon igjen…

 

Årets videreutvikling av Rotenonflua ble en Spey dresset utgave, det var Ole Kristian Skaar som bandt denne varianten for meg. Ole Kristian er en av de absolutt beste fluebindere jeg vet om i dag til å binde Spey fluer, han binder alle de beste mønstrene mine for Gaula som Spey fluer. Han har bundet blant annet Granbokohrva og Red Butt mønsteret, men også tradisjonelle mønster som Teal and Silver, Grey and Green, Green Highlander, Thunder and Lighting som Spey fluer og hans tolkning av disse etablerte fluene som Spey fluer er bare helt fantastiske.
Ole Kristian driver et firma som heter ”Flies Of Norway” der han binder fluer for salg via sin nettbutikk, besøk hans nettside, så kan du selv se hans fluer. Jeg vil i del 3 av årets fluer artikkelen skrive mye mer om hvorfor jeg liker å ha mine beste fluemønster i forskjellige utgaver, da vil du kunne lese om hvorfor jeg blant annet bruker den flua som heter Filmflua både som tubeflue, krokfluer, nymfe, og nå også som en Spey fluer variant.

 

Fluebinder; Ole Kristian Skaar.

 

 

Rotenon flua er ikke så vanskelig å binde, og hva er vel bedre en ei flue som fisker godt og er lett å binde. Du kan selvfølgelig modernisere den så mye du vil med coneheads av forskjellige slag, og bretting av vinger med tempelhundshår. Men uansett hva du gjør med mønsteret så husk at flua fisker best med en lett dresset vinge. En variant jeg har gjort med flua er å bruke Wing`n Flash materialet i kroppen i stedet for svart flossilke, jeg liker å bruke svart syntetisk dubbing i kroppene på fluene mine fordi dette materialer ikke trekker vann på den måten at det blir noe fargetap i bløt tilstand. Dette gjør at du øker kontrasten i mellom den røde butten og den svarte kroppen på flua, og det er viktig i forhold til akkurat dette mønsteret da blir den en effektiv attraktor. Bruker du flossilke på både butt og kropp, vil flua ikke blir så fargesterk i bløt tilstand.

 

Det er lurt å ta bort fjærene på den ene siden av stammen, blir finere hackle da.

 

Rød mini flatbraid skaper riktig glød bakerst i flua.

 

Bindebeskrivelse.
Tag: Rød fluoriserende flossilke, eller lyserød flatbraid.
Hale: Topping fra gullfasan, (bruker ikke denne på tubefluene).
Kropp: Svart flossilke eller Wing`n Flash i svart farge.
Ribbing: Oval sølvtinsel.
Vinge: Svart hår fra rev. Med flashinnleg fra Flashabou mirage pearl farge.
Front hackle: Lyseblått høne hackle (Silver Doctor blue), tynt dresset.

 

Med dette utvalget i flueboksen så smeller det.

Fluebinder; Steffen Granbo.


Randulf fortalte meg dette en flott sommerkveld vi satt ved kveldsbålet ved en av våre favoritthøler.

En kveld vi satt ved kveldsbålet spurte jeg Randulf om hvorfor han trodde at denne flua var så giftig. Jeg hadde tenkt mye på hvorfor denne enkle flua med en så tynt dressede vinge og hackle kunne være så giftig, Randulf var ikke helt sikker selv, men antydet at den fluoriserende røde butten kunne ha en attraktor funksjon som trigget laksen. Flua er også svært tynt dressed, så det er ei flue som fisker elegant på liten vannstand, disse to kombinasjonene og en aktivt/bevist fiskestrategi er nok med på å gjøre flua til en laksedreper.
Randulf bruker fluoriserende flossilke i den røde taggen bakerst på flua, men han lakkerer også denne med vanlig blank lakk, dette gjør at rødfargen blir enda sterkere og kan være en av grunnene til at laksen reagerer så voldsomt når flua kommer forbi i stor fart.


Noen sesonger etter denne kaffepraten så føler jeg at dette stemmer godt, fordi jeg har prøvd å binde/forske litt på denne teorien. Derfor har jeg bundet denne butten med materialer som har en enda sterkere fargeglød i samme hovedfarge som original fargen. Og dette stemmer, flua blir faktisk enda mer effektiv med en mer fluoriserende butt i rødt.

Men jeg mener bestemt også at fargekombinasjonen i flua; altså fluoriserende rød butt, svart kropp med sølvtinsel og svart vinge, og ikke minst lyseblått hackle er med å gjøre flua til kontrastfargenes bombe som lakseflueutgave! Hva kan jeg si, har du ikke fisket med denne flua enda!

Årets andreplass i sesongen 2010 ble altså Rotenonflua, jeg har skrevet mye om denne flua tidligere også, du kan lese mer om mine teorier for denne flua i disse artiklene.

Jeg takker Ole Kristian Skaar for god bindehjelp til denne artikkelen, med sine flotte Spey fluevarianter av Rotenonflua.

Jan Erik..


Til topp
E-mail j-granbo@hotmail.com - Copyright © 2019
Til topp