Facebook

Årets fluer sesongen 2010, del 1.

 

Da er det klart for denne artikkelserien som kårer de beste fluemønstrene for min del inneværende sesong. Denne gangen blir det en 3 delt artikkel serie, og grunnen til dette var de varierende forholdene i elva med tanke på vannstand. Vannstanden varierte mye i løpet av denne sesongen, og verst var det i juni, da fikk vi mange både store og små sommerflommer. I løpet av juli og august så stabiliserte elva seg noe, men det var fortsatt mange spennende fluevalg som måtte taes ettersom variasjonene kom. Jeg synes det er vært viktig å kunne variere fluevalget etter vannstand og temperatur, dette betyr også at man er avhengig av å ha en del fluer i boksene til enhver tid. Jeg har nok ikke så veldig mange fluemønster jeg bruker, men jeg passer på å bruke de fleste mønstrene i forkjellige størrelser, og varierer også med de samme mønstrene som tubefluer, dobbelkroker og noen få mønster på enkeltkrok. Jeg kan for eksempel fiske med en stor Green Highlander tube i juni, denne har ofte mye flash i både kropp og vinge, men jeg har også dette basismønsteret i mindre krokstørrelser for fiske på mindre og varmere elv, og da er ofte disse fluene helt uten glitter og stas. Slik varierer jeg ofte fluene på mine beste mønster, jeg synes at dette gir meg en god oversikt over hva jeg trenger. Jeg lærer da å stole på disse fluene, jeg vet jo hvordan lysforhold de forskjellige mønstrene fungerer best på, og man kan jo ofte oppleve at vannstand og temperatur kan variere under samme lysforhold, derfor trenger man det samme mønsteret i forskjellige utgaver.

 

Det er med stor spenning jeg hvert år fører statistikk over alle fangster og mistede lakser for å kunne finne ut hvilken flue som totalt fisker best under alle forhold. Det er rett og slett resultatet av hvor mange lakser (stk) som tok på hver flue, som avgjør hvilken flue som blir årets flue. Og det er veldig artig å fortelle deg at årets flue ble Riffling Hitch tuba. Vi fisket med denne mye i august, elva hadde vært liten en stund og den sank fortsatt sakte men sikkert. Fisket ble veldig vanskelig etter hvert, og de fleste fiskere klaget over dårlige fangster. Steffen og jeg skulle fiske 4 dager helt i slutten av sesongen, og den første kvelden merket vi at laksen ikke var særlig interessert i fluene våre. Men helt på slutten av kvelden så tok vi en fin laks på ei flue som jeg fisket i overflata og denne tuba hadde montert en turbo cones på i denne plastikk utgaven. Da jeg så hvor hardt og bestemt denne laksen tok flua i forhold til alle de våtfluene vi brukte først, så bestemte vi oss for å fiske med Riffling Tuba, dette for å kunne fiske enda mer aktivt i overflata enn denne turbo cones flua gjorde.

 

 

Vi rigget fluestenger i klasse 5, med 14 grams klumper, fortommen var ca en stanglengde og vi hadde bundet opp en del Riffling tuber. Vi søkte rundt i elva og fisket på mange forskjellige plasser, ofte i typiske raske strømpartier der laksen sto grunnet gode surstofforhold fordi elva nå var svært liten. Når elva er så liten så blir strømhastigheten veldig rolig, samt at strømmene på mange steder ble veldig smale i tillegg. Men med våre 14 grams klumper på ca 6 meter lengde så fisket vi Riffling tubene elegant og forførende under vanskelige forhold. Denne strategiendringen fungerte fra første kast, det endte opp med at 6-7 lakser tok Riffling tuba villig vekk, så det ble ofte bøyd stang og skrikende snelle de siste dagene av denne sesongen. Dette antallet bitevillige lakser sørget for at Rifflig Tuba sikret seg førsteplassen for årets kåring, men den hadde scoret høyt i konkurransen uansett fordi den viste seg overlegen da laksen nesten ikke rørte annet i disse dagene, skal vi tro mange fiskere vi pratet med. Og det er sjelden at ei flue utmerker seg så totalt, vi hadde jo fisket en del tidligere på den samme vannstanden og vi merket at laksen virkelig ikke var på hugget. Men da Rifflingen ble montert startet sirkuset.

Se tidlige artikler om Riffling tuba under menyen ”fluer”, der ligger en egen Riffling artikkel, og en kort film om hvordan den skal fiskes.

 Del 2 og 3 om årets fluer sesongen 2010 kommer utover høsten.

Steffen og Jan Erik.


Til topp
E-mail j-granbo@hotmail.com - Copyright © 2019
Til topp